Козметични рецепти » Козметика - грешките, които допускаме

 Козметика - грешките, които допускаме

Когато се къпем, занимаваме се с ноктите си или пък се гримираме, ние вършим всичко почти машинално, затова и правим доста грешки.
Кои са най-често срещаните от тях?

Пудрим се, без да сме попили излишъка от себум.

Кожата ни лъщи неприятно, а ни предстои важна среща -делова или интимна. Веднага отваряме пудриерата и пристъпваме към действие. Не, това не е най-подходящият начин да матираме лицето си, напротив, съществува реален риск да запушим порите си с твърде нездравословната комбинация от макиаж и себум. Решението е да попием резултата от дейността на мастните си жлези със специални абсорбиращи хартийки - много от известните фирми ги предлагат, или да третираме лъщящите зони, като ги потупаме лекичко с навлажнена хартиена салфетка, преди да ги напудрим.

Държим боята си за коса повече, отколкото пише в инструкцията.

Често си мислим, че ако оставим боята да действа по-дълго, ще постигнем по-интензивен цвят. Какво невежество! Достатъчни са само 25 - 30 минути в зависимост от конкретната марка. Надхвърлим ли този срок, ще подложим косата си на агресивното въздействие на пигментиращите съставки, освен това ще я направим по-суха. Единствено къната може да стои върху главата ни толкова време, колкото си искаме - оцветяващият й ефект се постига след 20 минути, но тя продължава да се „грижи" за косъма.

Не се подсушаваме съвестно след къпане.

На коя от нас не се е случвало да излезе набързо от банята, разчитайки тялото й да изсъхне само. Забравяме обаче, че току-що измитата кожа е особено уязвима - тя просто не разполага с достатъчно време, за да обнови своя хидролипиден слой. Изводът: колкото и да сме притиснати от времето, трябва да се подсушаваме грижливо, след което да нанасяме специално мляко или масло. Тяхната задача е да възстановят защитния слой и така да попречат на епидермиса да се дехидратира.

Не почистваме тоалетното мляко за разгримиране.

Никога няма да ни мине през ума да се насапунисаме, без да се облеем с вода. Същият принцип важи и за тоалетните млека. Истината е, че отстранявайки макиажа, те го смесват с нечистотиите, натрупани по лицето в течение на деня, и така пречат на кожата да диша свободно. Правилният жест е, след като попием млякото, да прокараме многократно по лицето си памучни тампони, напоени с лосион или тоник - дотогава, докато останат абсолютно чисти.

Използваме един и същ крем за лицето и около очите си.

Кожата около очите е много по-фина и чувствителна в сравнение с останалата част на лицето, затова изисква повишено внимание. Да не говорим, че някои нощни кремове с прекалено мазна текстура, нанесени вечер, карат очите да подпухват. Колкото до ексфо-лиращите кремове и гелове, съдържащи плодови киселини, те пък са прекалено активни и могат да раздразнят епидермиса. Всичко това означава, че наистина се нуждаем от специален продукт за около очите, нанасян с внимателни потупвания върху клепачите -винаги от вътрешния към външния им ъгъл.

Разтваряме лака си за нокти с лакочистител.

Любимият ни лак се е сгъстил и не може да се нанесе равномерно? Веднага решаваме да удължим живота му с известно количество лакочистител. Грешка! Това е най-сигурният начин за превръщането му в „еднодневка" - ще се задържи върху ноктите само за няколко часа. Много по-разумно ще бъде да прибегнем до разреждане с безцветен лак или със специален продукт, няколко капки от който да изпросим от маникюристката си.

Допускаме ноктите ни да пожълтеят.

Това се случва, когато използваме много тъмен лак, без да нанесем основа под него. За да премахнем неприятния цвят от ноктите си, достатъчно е веднъж седмично да ги потапяме в лимонов сок за около четвърт час, след което да ги масажираме с хидратантен крем за ръце. И на всяка цена да ходим без лак поне през уикенда. Ако пожълтяването не изчезне, налага се консултация с лекар.

Слепваме миглите си със спиралата.Няма да се чудим как да поправим нещата, ако предварително ги извием със специална машинка, после нанесем един пласт туш, изчакаме да изсъхне, напудрим ресниците си и сложим втори. Не бива да правим и голямата грешка да вкарваме и изкарваме рязко четчицата от спиралата - там ще навлезе въздух, който ще я накара да изсъхне без време.


Прекаляваме с ружа.

Златното правило гласи, че ружът се поставя върху най-изпъкналото място на скулите - ще разберем кое е то, след като се усмихнем пред огледалото. Най-бързият и лесен начин да поправим евентуалната грешка по отношение на количеството му е да покрием мястото с пудра на прах, да изчакаме минута и да отстраним излишъка с четка.

Подчертаваме тъмните сенки.

За да не се състаряваме излишно, щом сме предразположени към синкави кръгове под очите, налага се да се откажем от тъмните сенки върху подвижния клепач. Най-добрата стратегия е да нанесем спиралата си само върху горните мигли, а под веждите да сложим светли, по възможност перлени сенки, които ще придадат по-голяма изразителност на погледа.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

Ако останете без работа

Според психолозите стресът, който изживяваме, когато останем без работа, може да се сравни единствено с раздялата с любимо същество. Нещо повече – смята се, че това е една от петте най-сериозни загуби...

Опитайте да изгладите бръчките с билки

Целта на билколечението на бръчките е да се активизира кръвообращението, да се подобри еластичността на тъканите, да се нормализира релефът на кожата и да се предотврати появата на нови бръчки. П...

Освежаваща маска с аспирин

Придайте свеж вид на лицето си с маска, приготвена с таблетки аспирин и ще се изненадате от получения резултат и релаксиращия ефект за вашата кожа. Маската е изключителна подходяща за всякакъв тип кож...

Защитете косата от слънцето

Имаше време - някъде допреди десетилетие, когато се радвахме на косата си, изсветляла ефектно под лъчите на слънцето, и самоотвержено стояхме с мокри глави на плажа в най-горещите часове на деня. Сега...

Начало