Козметични рецепти » Гримиране за начинаещи

 Гримиране за начинаещи

Усилията да изглеждаш добре започват с правилното гримиране, а това никак не е лесна работа. Направо си е цяла наука и се изисква да имаш усет към цветовете.

Какво трябва да знаете предварително

В основата на гримирането стои цветознанието /наука за цветовете преподавана в часовете по рисуване в училище/. За целта лично за себе си е важно да знаете кои цветове и в каква гама ви отиват. Ако не можете веднага да ги определите се съобразете с дрехите, които носите. На тяхна основа може да подберете и гримовете. Ако не уцелите правилната гама има опасност да заприличате на клоун и да станете за смях. Никога не съчетавайте едновременно цветове от топлата и студената гама. Запомнете, че най-добрия грим е този, който ви подчертава и при това почти не се забелязва.

С какво се започва

Като начало може да започнете тренировка като спазвате последователността на техниките на гримиране.
Необходимо е, преди нанасяне на какъвто и да било грим, лицето да бъде добре почистено с маска за лице или добре измито и намазано с хидратиращ крем.

Фондьотен

Изберете подходящ фондьотен. Съществуват два типа:

Овлажняващ фондьотен – с по-голямо съдържание на овлажнители. Предназначен е за суха кожа и за всекидневно използване. Този тип фондьотен стои върху кожата полупрозрачно. Нанася се с тампонче. Най-често е опакован в тубичка.

Матов течен фондьотен – по-силно фиксиращ и по-траен, предназначен е за вечерен грим. Подходящ е за мазна и смесена кожа и може да се нанася направо с ръка върху лицето без да се използва тампонче за тази цел.

Техника на нанасяне - Започва се от челото в посока към брадичката. От средата на челото първо в дясната после в лявата половина към слепоочията. От върха на носа към скулите и от центъра на брадичката към ухото. Задължително върху клепачите, ъгълчетата на очите, основата на носа, ъгълчетата на устните и малко върху шията.

Пудрата

Съществуват два типа пудра: компактна и пудра в свободна форма. Компактната е предназначена да се носи в дамската чанта и да се коригира грима в средата на деня. Тази в свободната форма е предназначена да се намира винаги върху тоалетката и да бъде под ръка. Нанася се с пухче върху цялото лице изчаква се да попие във фондьотена, а излишъка се изчетква с голяма четка за пудра. Така, че лицето да има естествен вид и да не изглежда като изкуствено напудрено.

Моливът за очи

Нанася се точно под долните мигли и никога директно върху лигавицата, тъй като придава зловещ вид. Кафявият молив за очи създава по-меко излъчване, а черният добре подчертава окото. Ако решите може да си поставите изкуствени мигли на горните клепачи. Те променят формата на очите и удължават ъглите. Изрежете изкуствените мигли по дължината на тези на горния клепач. Прилепете по дължината в основата на естествените мигли и натиснете за да се залепят. След това отгоре поставете молив за замаскиране на основата. Може да нанесете и цветен молив като той се поставя на две места върху клепача – като очна линия и в основата на клепача.
В средата се нанасят сенки, а също и под веждата. След сенките се поставя спирала за очи черна или цветна, първо на долния клепач, а след това и на горния.

Коригиране на веждите

Това се прави предварително преди гримирането. Началото на веждата се определя с молив, сравнява се края на едната ноздра на носа да образува права линия с ъгълчето на окото. От там започва веждата. Края на веждата се определя като молива, преминавайки през връхчето на дясната устна, основата на дясната ноздра и края на окото, трябва да образува права линия. Там завършва веждата.

Поставяне на червилото

Очертават се устните с по-тъмен от червилото молив за устни, след това с четка за червило се нанася равномерно червилото. За да не се размазва предварително се фиксира с малко пудра. Съществуват два типа червила – мазни и сухи. Мазните са с повече овлажнители и са по-нетрайни, затова се препоръчват за ежедневна употреба. Сухите са по-трайни и почти не оставят следи при целувка. Те са подходящи за официални случаи или за вечерен грим.

Ружът

Поставя се след червилото, за да се съобрази с неговата цветова гама. Нанася се с четка за пудра върху най-изпъкналата част на скулите. Това най-добре се определя като се усмихнете.

Автор: Саша Маркова

Представяме Ви:

SOS за красотата

Сбъркала сте в избора на боята си за коса? Миглите ви падат неизвестно защо? Кожата на лицето ви лъщи неприятно? За щастие множество „катастрофи", свързани с външния вид, могат да бъдат ако не пр...

Събуждането като ритуал

Силно кафе, любима музика, новините от радиото или студен душ - различни хора, различни начини за ободряване сутрин. Не всички обаче са достатъчно ефикасни, а и, от друга страна, ако не сте се наспали...

Невидимите упражнения

Много голяма част от времето си прекарвате във висене по автобусни спирки, чакане по опашки или на скамейките пред една или друга врата. Използвайте го, за да подобрите и фигурата, и настроението си. ...

Когато вали дъжд

През пролетта често се намокряме до кости, понеже сме забравили един от принципите на елегантната жена - винаги да носи чадър в чантата си. Добрият тон налага и някои други правила на поведение, свърз...

Начало