Козметични рецепти » Вярвате ли в себе си?

 Вярвате ли в себе си?

Някои oт нас се раждат с огромна вяра в собствените сили и възможности, други си я изграждат, въпреки че не им е лесно, трети пък изобщо не ценят себе си и си патят от това. Ще можете да разберете какъв точно е вашият случай, като решите теста, съставен от американски психолози.

Точките

Винаги = 5 точки
Понякога = 2 точки
Рядко = 1 точка
Никога = 0 точки

Въпросите

1. Губя всеки спор.
Винаги Понякога Рядко Никога

2. Чувствам се съвършено безполезна.
Винаги Понякога Рядко Никога

3. Случва се да се откажа от плановете си, защото се съмнявам в своите способности и качества.
Винаги Понякога Рядко Никога

4. Не съм в състояние да предначертая бъдещето си.
Винаги Понякога Рядко Никога

5. Дори да съм решила нещо, околните лесно могат да ме накарат да променя мнението си.
Винаги Понякога Рядко Никога

6. Мислите ми са доста объркани. Когато говоря, забравям това, което искам да кажа.
Винаги Понякога Рядко Никога

7. Имам усещането, че съм несръчна и скована.
Винаги Понякога Рядко Никога

8. Смятам, че всички други са много по-способни и талантливи от мен.
Винаги Понякога Рядко Никога

9. Постоянно си откривам нови и нови недостатъци, които не бих могла да коригирам.
Винаги Понякога Рядко Никога

10. Ненавиждам се за това, че така често отстъпвам пред другите.
Винаги Понякога Рядко Никога

11. Притеснявам се, ако ми правят комплименти.
Винаги Понякога Рядко Никога

12. Случвало се е да страдам и да се измъчвам за нещо, което не си заслужава.
Винаги Понякога Рядко Никога

3. Трудно вземам решения.
Винаги Понякога Рядко Никога

14. Промените във всекидневието ме плашат.
Винаги Понякога Рядко Никога

15. В работата си съм много напрегната.
Винаги Понякога Рядко Никога

16. Животът е истинско изпитание за мен.
Винаги Понякога Рядко Никога

17. Постояно се притеснявам за някого или за нещо.
Винаги Понякога Рядко Никога

18. Провалите буквално ме съсипват - постоянно мисля за тях.
Винаги Понякога Рядко Никога

19. Лесно се изчервявам.
Винаги Понякога Рядко Никога

20. Трудностите ме плашат.
Винаги Понякога Рядко Никога

21. Всяка критика и упрек ме нараняват жестоко.
Винаги Понякога Рядко Никога

22. Когато съм в компания, не знам за какво да си говоря с другите.
Винаги Понякога Рядко Никога

23. Изпадам в глупави и неудобни положения.
Винаги Понякога Рядко Никога

24. Не съм в състояние да изразя чувствата си.
Винаги Понякога Рядко Никога

25. Трудно ми е да кажа „не".
Винаги Понякога Рядко Никога

26. Предпочитам дискретните тоалети.
Винаги Понякога Рядко Никога

27. Чувствам се виновна, ако околните се държат хладно и резервирано с мен.
Винаги Понякога Рядко Никога


Резултатите

Между 135 и 108 точки

Не вярвате на себе си и постоянно се съмнявате в своите възможности. Срамувате се, ако допуснете и най-невинната грешка, убедена сте, че изобщо нямате късмет, постоянно се оплаквате, лесно се обезкуражавате. Сякаш житейският ви девиз гласи: „Аз съм нищожество и ще си остана такова." Крайно време е да се вземете в ръце, иначе не ви чака нищо добро. Не успеете ли да се справите сама, обърнете се към специалист - май наистина имате нужда от такъв.

Между 107 и 80 точки

Вие сте неспокойна натура. Светът ви плаши, нямате куража да предприемете сама каквото и да било, промените ви изваждат от равновесие. На всичко отгоре трудно контролирате емоциите си, изчервявате се твърде лесно, плачете с повод и без повод. Ако се наложи да вземете някакво решение, търсите мнението на поне 5 човека и в крайна сметка не правите нищо. Приемете себе си такава, каквато сте, опитайте се да вникнете в чувствата си и да ги проумеете. Това е единственият начин да не се превърнете в техен роб.

Между 79 и 55 точки

Щяхте да си живеете много щастливо, ако имахте смелостта да развиете творческите си заложби, ако реагирахте по-адекватно в трудни ситуации, ако по-рядко се чувствахте виновна или пък смешна в очите на обкръжението си. Проблемът ви е в това, че сте прекалено зависима от околните и държите те на всяка цена да ви харесат и одобрят, Смятате, че другите са много по-важни от вас, затова и бързате да изпълните всяко тяхно желание. Спрете, докато е време, и си дайте сметка, че житейските ви успехи не са никак малко. Направете известно усилие в тази насока и ще видите - вярата в себе си ще стане ваш постоянен спътник.

Между 54 и 25 точки

Не би трябвало да се оплаквате - имате достатъчно добро самочувствие и си давате точна сметка за своите възможности. Изразявате чувствата си с мярка и тогава, когато трябва, не се отчайвате лесно и преследвате докрай целите си. Околните ви ценят заради човешката топлота, която излъчвате, и за внимателното ви отношение към техните проблеми. Все пак не се оставяйте да ви командват и манипулират, а казвайте смело „не", когато искат прекалено много от вас. И не правете ненужни жертви само защото сте добра душа и не I искате никой около вас да страда.

Между 25 и 0 точки

Вярата ви в себе си граничи с абсолютното, Убедена в това, че сте необикновена и уникална личност, вие никога не се съмнявате в правилността на своите решения и постъпки, не обръщате внимание на другите, на тяхното мнение и убеждения. Понякога сте агресивна, бързо избухвате и бързо ви минава. Въпреки че при вас всичко е наред, не прекалявайте с демонстрацията на самоувереност, за да не дразните света около себе си. Помнете, че хората ще ви уважават и обичат повече само ако започнете да се съобразявате и с тях - те също като вас имат право на собствено мнение и позиции.

За да повярвате в силите си

1. Поставяйте си само цели, които могат да бъдат реализирани, и всеки път вдигайте летвата на стремежите си малко по-високо.

2. Приемете се такава, каквато сте, с всички свои несъвършенства. Това обаче не означава, че не заслужавате да ви обичат и ценят.

3. Осмелете се до направите първата крачка - няма значение дали тя ще бъде в любовта, в професионалните или приятелските контакти.

4. Не се изживявайте като жертва. С изключение на големите природни катастрофи и неизлечимите болести във всички останали ситуации вие си оставате господар на живота си и отговаряте за събитията, които го бележат.

5. Поздравявайте и награждавайте себе си, когато успеете в нещо.

6. Казвайте „не" веднага щом почувствате, че трябва да отхвърлите нечия молба или настояване. Разбира се, не забравяйте да бъдете максимално учтива.

7. Ценете качествата си, приемайте комплиментите и похвалите без ненужна (и фалшива) скромност.

8. Когато говорите с някого, гледайте го в очите - това е първата стъпка към пълноценното общуване.

9. Приемете провалите си като нещо неизбежно, анализирайте ги и се опитайте да извлечете полза от тях. Кажете си, че следващия път ще успеете, защото ще си заслужите успеха.

Автор: Елена Дюлгерова

Представяме Ви:

Невидимата гимнастика

Мисълта да спортувате активно никога не ви е минавала през ума? Това не е повод да изпитвате чувство на вина и да се притеснявате за мускулатурата си. Достатъчно е да ходите пеша по половин час дн...

За да се освободите от напрежението

1. Ако изпитвате необяснимо безпокойство. Заоблете пръстите на лявата си ръка и с палеца на дясната масажирайте точката, разположена в центъра на дланта - тя съответства на слънчевия сплит. 2. Ако в...

Силната и слабия?

Вие сте енергична и самостоятелна личност, а съпругът ви - нерешителен и безхарактерен. Бракът ви е нестабилен. Как да живеете под един покрив в разбирателство и хармония? В последните години във вс...

За хубава усмивка

Тя безспорно е едно от най-приятните изражения на лицето, затова ще бъде жалко да си я спестяваме по една или друга причина. Не харесвате зъбите или формата на устните си? Няма защо да се отчайвате! П...

Начало