Кулинарни рецепти » Леща с прясно зеле

 Леща с прясно зеле

Продукти: (за 5-6 порции)

• 500 г леща
• 2 глави лук
• 1 люта чушка
• 500 г зеле
• 1 к.ч. олио
• 1 скилидка чесън
• 1 с.л. къри
• 1 ч.л. доматено пюре
• сокът от 1 лимон
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Накисваме лещата за 2-3 часа в студена вода. Отцеждаме, наливаме 1 л подсолена вода, прибавяме лютата чушка и 1 глава лук, нарязана на ситно. Варим на умерен огън. След 45 мин сипваме нарязаното на ситно зеле и варим още 45 мин.
В олиото запържваме втората глава ситно нарязан лук и наситнената скилидка чесън. Щом поомекнат, поръсваме с кърито и пържим още 2-3 мин. Накрая прибавяме размитото в малко вода доматено пюре, разбъркваме и сипваме запръжката в лещата.

Подправяме с лимонов сок и черен пипер на вкус и готвим още десетина минути. Сервираме яденето топло.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Зелен фасул с люти чушки

Продукти: • 2 кг зелен фасул • 250 г люти чушки шипка • 100 г чорбаджийски чушки • 6 глави чесън • 3 връзки копър За маринатата: • 500 мл вода • 500 мл оцет • 1 ч.ч. олио...

Солени пурички

Продукти: • 250 г брашно • 200 г краве масло • 250 г кисело мляко • 1/2 ч.л. амонячна сода • 1/2 ч.л. сол • 1 яйце за намазване За плънката: • 300 г сирене • 3 белтъка •...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Мариновани рибки

Продукти: • 4 рибки /пъстърва, скумрия, сардина/ • 1 1/2к.ч. олио • 200 г гъби • 2 доматчета • 1 1/2к.ч. бяло вино • 1 голяма глава лук • 1 лимон • 1 дафинов лист • 2 карамфилчет...

Начало