Кулинарни рецепти » Сарми с пресни лозови листа

 Сарми с пресни лозови листа

Продукти:

• 200 г пресни лозови листа
• 1 ч.ч. ориз
• 4-5 връзки пресен лук
• 150 мл олио
• 1 щипка захар
• магданоз, джоджен
• черен пипер, сол

Начин на приготвяне:

Измиваме лозовите листа и ги попарваме за 1-2 мин във вряща подсолена вода.

Нарязваме лука на ситно заедно с перата. Прибавяме ситно нарязаните магданоз и джоджен. Прибавяме също така почистения и измит ориз, захарта, олиото, черен пипер и сол на вкус. Разбъркваме.

Разпределяме суровата смес върху лозовите листа и завиваме сармички, като не ги тъпчем много, за да има място оризът да набъбне. Нареждаме сармите в тенджера, посоляваме, притискаме с широка чиния и наливаме 1-2 к.ч. гореща вода.

Задушаваме на тих огън като от време на време доливаме по малко гореща вода. Задушаваме, докато сармите останат на мазнина. Поднасяме ги студени, гарнирани с кисело мляко.

Автор: Недялка Михалева

Представяме Ви:

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Питка в гювече

Продукти: (за 4 питки) • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.ч. кисело мляко • 1 ч.ч. сирене • 1 ч.л. сода • 1 ч.л. сол • 100 г масло Начин на приготвяне: В дълбока купа смесваме пресятото ...

Фондю

Продукти: (за 4 порции) • 150 мл бяло вино • 6 яйца • 250 г мазно сирене • 60 г краве масло • 1 скилидка чесън • черен пипер, сол • хлебни хапки Слагаме бялото вино и счукания че...

Спаначник

Продукти: • 200 г брашно + 2 с.л. брашно за поръсване • 1 к.ч. вода • 100 г сирене • половин пакетче краве масло • 2 с.л. олио • 1 1/2 ч.л. оцет • 300 г спанак • 4 яйца /2 за тесто...

Начало