Кулинарни рецепти » Чешки козунак

 Чешки козунак

Продукти:

• 125 г краве масло
• 80 г захар
• 2 жълтъка
• 1 цяло яйце
• 600 г брашно
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1 щипка сол
• 30 г мая
• 1 ванилия
• 50 г стафиди
• 1 ч.л. захар за закваската

Начин на приготвяне:

Размиваме маята в хладкото мляко и 1 ч.л. захар и я оставяме да шупне на топло място. Разбиваме на пяна 60 г омекнало масло с 30 г захар и двата жълтъка. Добавяме цялото яйце, ванилията и бием с миксера, докато не получим пухкава, лека смес. Събираме млечната и маслената осмес и ги изсипваме в пресятото със солта брашно. Месим твърдо тесто. Ако е необходимо, прибавяме още малко брашно. Правим тестото на топка, покриваме го с чиста кърпа и го оставяме да овтаса.

Разточваме тестото на правоъгълна кора, която намазваме с остатъка от маслото, което сме разтопили. Прегъваме я на плик и премесваме.

Разделяме тестото на девет равни части, разточваме ги на ивици, слагаме ги три по три една върху друга и ги сплитаме. Плитката правим на венец, отгоре подреждаме измитите и оваляни в малко брашно, за да не потънат стафиди, слагаме го в намаслена и набрашнена кръгла козуначена форма и печем в загрята умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Капама по бански

Продукти: • 1 кокошка • 500 г кайма (смес) • 200 г кървавица • 200 г солена сланина (с кожата) • 1 кисела зелка • 1 к.ч. ориз • 1 глава лук • 6 с.л. разтопено масло или свинска мас...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Банички със стафиди

Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...

Начало