Продукти:
• 600 г брашно
• 30 г мая
• 2 яйца
• 1 жълтък
• 1 ч.ч. прясно мляко
• 1/2 ч.ч. сусамово семе
• 1/2 ч.ч. захар
• 1 непълно пакетче масло
• 4-6 с.л. течна сметана
• 1/2 ч.л. смлян кардамон
• 1/2 ч.л. смлян джинджифил
• 1 с.л. кондензирано мляко
• 1 щипка канела
• 1 щипка сол
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното два пъти в дълбока купа и в средата правим кладенче. Натрошаваме маята, размиваме я със сметаната, която е леко позатоплена и малко брашно. След 15 минути прибавяме шупналата кашичка и постепенно изсипваме и останалите продукти: захарта, млякото, солта, подправките и част от мазнината, като другата постепенно влагаме при измесването с мазни ръце.
Правим еластично тесто, което оставяме покрито 15 минути на топло място. Разточваме го на четири еднакви рула, дълги около 50 см и после всяко разделяме на три части, които заплитаме, но по краищата им поръсваме 3/4 от сусамените семена, които при плетенето остават вътре, а не на повърхността.
Покриваме рулцата да втасат още малко. Преди да ги сложим във фурната, намазваме отгоре с разбития жълтък, разбъркан с кондензираното мляко. Поръсваме останалия сусам и изпичаме в предварително загрятата на 200ºС фурна около 35 минути.
Сервираме нарязания козунак на филии, в които се виждат тъмни лентички.
Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...
Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...
Продукти: • 1 пакетче краве масло • 125 г пудра захар • 8 яйца • 250 г шоколад • 100 г брашно • 1 ч.ч. смлени бадеми • 250 мл вода За глазурата: • 125 г шоколад • 2 с.л....
Продукти: • 4 свински пържоли • 1 к.ч. галета • 1 скилидка чесън • 1 с.л. олио • магданоз • черен пипер • сол • мазнина за пържене Начин на приготвяне: Смесваме галетата ...