Кулинарни рецепти » Точен тиквеник

 Точен тиквеник

Продукти:

• 200 г брашно
• 100 мл олио
• 100 мл вода
• 500 г тиква
• 100 г орехови ядки
• 150 г захар
• половин пакетче канела
• 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

От брашното, солта, водата и малко олио замесваме тесто, което оставяме да престои 30 мин. Разточваме го на 5 кори с големината на тавата, в която ще печем.

Обелената тиква настъргваме на едро ренде и я смесваме със счуканите орехи, захарта и канелата. Ако тиквата е по-водна, слагаме и малко галета. Тази смес прехвърляме в гевгир над тенджера, за да се отцеди водата.

Намазняваме с олио тавата, слагаме първата кора, намазваме я с олио, разпределяме равномерно част от плънката, похлупваме с втората кора. Така постъпваме и с другите кори, като последната намазваме с олио.

Разрязваме тиквеника на правоъгълници, леко напръскваме с вода и печем в предварително загрята, умерена фурна. Когато е готов, напръскваме отгоре сокът от отцедената тиква, изключваме фурната и оставяме тиквеника в нея да изстине.

Автор: Койна Момчева

Представяме Ви:

Салата от зелени доматчета

Продукти: • 5 кг зелени домати • 1 ч. ч. оцет • 1 ч. ч. захар • 1 к. ч. сол • чесън, копър • 12 с. л. препържено олио Начин на приготвяне: Нарязваме доматите на филийки, поръ...

Панирани свински котлети

Продукти: • 4 котлета • 2 яйца • 1 к.ч. брашно • 1 к.ч. счукан сухар • 1 к.ч. олио • черен пипер • сол • 1 лимон Начин на приготвяне: Начукваме котлетите и ги натриваме с...

Сладкиш с нектарини

Продукти: • 4 яйца • 4 с. л. кисело мляко • 1 ч.ч. захар • 1 и 1/2 ч.ч. брашно • 1 бакпулвер • 1/2 к. ч. олио • 4 нектарини Начин на приготвяне: Смесваме яйцата, киселото м...

Супа ПАВЕЗЕ

Продукти: • 1 филийка хляб • 20 г пармезан • 1 прясно яйце • 250 мл горещ телешки бульон • 1 с.л. наситнен пресен лук Начин на приготвяне: Изпичаме филийката и я слагаме в пред...

Начало