Кулинарни рецепти » Капама по бански

 Капама по бански

Продукти:

• 1 кокошка
• 500 г кайма (смес)
• 200 г кървавица
• 200 г солена сланина (с кожата)
• 1 кисела зелка
• 1 к.ч. ориз
• 1 глава лук
• 6 с.л. разтопено масло или свинска мас
• 1 ч.ч. червено вино
• 15-20 зърна черен пипер
• сол

Начин на приготвяне:

Отделяме от зелката по-големи листа за сармички и за покриване на капамата, а останалата нарязваме на ивички.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме в половината от мазнината. Щом стане прозрачен, прибавяме каймата и също я запържваме.

Накрая слагаме ориза. След като се запържи, наливаме 1 ч.ч. топла вода и варим, докато оризът поеме водата.

С част от така приготвената плънка пълним кокошката и я зашиваме с бял конец. От останалата плънка увиваме сармички в зелевите листа.

Отделно нарязваме сланината на тънки парчета, които нареждаме на дъното на глинен гювеч с кожата надолу. Отгоре разстиламе нарязаното зеле.

Слагаме пълнената кокошка върху зелето, а наоколо нареждаме приготвените сармички. Най-отгоре слагаме цялото парче кървавица. Разпръскваме зърната черен пипер из гювеча и покриваме всичко с отделените зелеви листа.

Прибавяме виното и останалата разтопена мазнина и наливаме вода, която да покрие 2/3 от продуктите. Захлупваме гювеча и замазваме капака с тесто. Печем 4-5 часа в умерена фурна.

Автор: Пиринка Василева

Представяме Ви:

Пилешка каша с гъби

Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...

Македонска мусака

Продукти: • 500 г кайма • 3-4 с.л. олио • 3-4 големи патладжана • 2 глави лук • 3 домата • 1 ч.ч. бяло вино • 1 кисело мляко • 1 ч.л. сода бикарбонат • 2 яйца • 1 с.л. брашно ...

Дунавска салата

Продукти: • 4.5 кг червена “Капия” • 2 кг зелени доматчета • 1.5 кг запарени моркови • 700 г лук • 200 г сол За всеки буркан от 800 мл: • 60-70 мл оцет • 50 мл олио • 3-4 ...

Мангафиш

Продукти: • 500 г тиква • 300 г сушени плодове • 2 с.л. мед Начин на приготвяне: Почистваме тиквата и я нарязваме на парченца с размерите на локум. Нареждаме парченцата в дълбока т...

Начало