Продукти: (за 4 порции)
• 600 г филе от риба
• 4 рибки аншоа
• 1 к.ч. олио
• 1-2 глави лук
• 2-3 моркова
• 1 резен целина
• 2-3 домата
• 3-4 пиперки
• 1 к.ч. зелен грах
• 500 г картофи
• 1 тиквичка
• 1 скилидка чесън
• 10-15 маслини
• 1 лимон
• 1 дафинов лист
• 1-2 с.л. галета
• магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне:
Нарязваме лука, чесъна, целината и морковите на ситно и ги задушаваме в половината от олиото. След 15 мин прибавяме, граха, посоляваме, сипваме 1-2 с.л. гореща вода и продължаваме да задушаваме на тих огън. Когато продуктите омекнат, прибавяме обелените и настъргани домати. Задушаваме още 2-3 мин и отстраняваме от огъня.
Изпичаме пиперките и ги нарязваме на парчета. Поръсваме ги с малко лимонов сок и оставяме да престоят 5-6 мин. Обелваме картофите, заливаме ги с вряща подсолена вода, колкото да ги покрие и варим 10 мин.
Разстиламе задушените зеленчуци в обилно намаслена тавичка. Покриваме с кръгчета от нарязаната тиквичка. В средата слагаме, почистеното и нарязано на порции рибно филе. Върху филето разстиламе пиперките и поръсваме с галета. Наоколо нареждаме полусварените картофи. Поръсваме със стрития дафинов лист и черен пипер, заливаме с останалата мазнина и печем 15 мин в умерена фурна.
След като извадим от фурната поръсваме със смес от нарязаните на тънки ивички маслини, ситно нарязания магданоз и малко олио. Оставяме гювеча да престои 10-15 мин. Поднасяме, като гарнираме всяка порция с по 1 рибка аншоа и 1 резен лимон.
Продукти: • 2 кг зелени доматчета • 2 кг пиперки от сорта Сиврия • 700 г малки морковчета • 700 г чорбаджийски чушки • 700 г краставици • 1 кг карфиол • 200 г целина листа • 1 кг ...
Продукти: • 5 яйца • 1 1/2 ч.ч прясно мляко • 1 ч.ч захар • 1 кубче мая • 1 кг брашно • 1 ч.ч меко краве масло • 2 кутийки локум • 1 лимонена есенция • 1 яйце за намазване • за...
Продукти: • 1 пакет чаени бисквити • 125 г размекнато масло • 1 белтък • 1 ч.ч. пудра захар • 2 малки настъргани шоколадчета • 1 ч.ч. смлени орехи За украсата: • 60 г краве ...
Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...