Продукти:
• 4 л вода
• половин ръжен хляб
• 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха)
• 200 г захар
• 2 с.л. стафиди
Начин на приготвяне:
Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загрята фурна (хлябът трябва да се подсуши добре отвън, но да остане мек отвътре – за наситен хлебен аромат).
Кипваме водата и я сваляме от огъня. Сипваме захарта, слагаме ръжените сухари и стафидите, добавяме маята и оставяме да втасва на стайна температура (около 1 денонощие).
Прецеждаме, разливаме в бутилки и оставяме на хладно (колкото по-дълго стои на топло, толкова по-кисел и „силен” става квасът.
По желание можем да добавим още: в настойката – листа мента, вишни или черни боровинки; след втасването – настърган корен джинджифил или хрян, мед.
Продукти: • 2 кг люти чушлета от сорта Шипка • 1,5 л. оцет • 500 мл вода • 2 к.ч. сол • 1 ч.ч захар Начин на приготвяне: Отрязваме дръжките на чушлетата, измиваме ги и ги нареж...
Продукти: • 1 пилешко бутче • 400 г печурки • 100 г сирене • 3 к.ч. брашно • 4-5 с.л. олио • черен пипер • сол на вкус Начин на приготвяне: Сваряваме бутчето, обезкостяваме...
Продукти: • 500 г брюкселско зеле • 200 г моркови • 1/4 ч.ч. настъргани домати • 1 глава лук • 1/2 връзка копър • 2 скилидки чесън • 4 с.л. олио • 1 с.л. захар • 1 ч.л. черен пип...
Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...