Кулинарни рецепти » Домашен квас

 Домашен квас

Продукти:

• 4 л вода
• половин ръжен хляб
• 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха)
• 200 г захар
• 2 с.л. стафиди

Начин на приготвяне:

Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загрята фурна (хлябът трябва да се подсуши добре отвън, но да остане мек отвътре – за наситен хлебен аромат).

Кипваме водата и я сваляме от огъня. Сипваме захарта, слагаме ръжените сухари и стафидите, добавяме маята и оставяме да втасва на стайна температура (около 1 денонощие).

Прецеждаме, разливаме в бутилки и оставяме на хладно (колкото по-дълго стои на топло, толкова по-кисел и „силен” става квасът.

По желание можем да добавим още: в настойката – листа мента, вишни или черни боровинки; след втасването – настърган корен джинджифил или хрян, мед.

Автор: Светлана Василева

Представяме Ви:

Бисквитено руло с натрошени целувки

Продукти: • 100 г натрошени бисквити • 100 г краве масло • 1 ч.ч. пудра захар • 2 с.л. какао • 1 ч.ч. смлени орехови ядки • 3 натрошени целувки • 1 с.л. ром Начин на приготвяне:...

Мързелива лютеница

Продукти: • 5 кг червени чушки • 800 г доматено пюре • 1 к.ч. олио • захар, сол Начин на приготвяне: Опичаме, обелваме и прекарваме чушките през месомелачка. Смесваме ги с домате...

Домашен квас

Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Начало