Диетични рецепти » Убиваме апетита с храна

 Убиваме апетита с храна

Какво ли не сме готови да направим, за да убием апетита - от гълтането на различни (често съмнителни) хапчета до хирургични операции, които намаляват обема на стомаха... А има много по-лесен начин. Просто преподредете хладилника си, като подмените някои храни в него, съветват учените.

Плодовете

На първо място в него трябва да са плодовете. Те дават чувството за ситост, заради съдържанието на вода, фибри и въздух. След упртебата им се изработва хормона GLP-1, който изпраща сигнали към мозъка, карайки го да си мисли, че човек се е нахранил. Една ябълка само, изядена 15 минути преди основното хранене, намалява чувствително обема на храната, която ще поемете.

Лютите чушки

Аналогичен е ефектът от лютите чушки. Достатъчно е по време на обяда да изядете половин чайна лъжичка смлян червен пипер, за да овладеете апетита си. Тайната на чушките е в капсаицина, който придава острота на зеленчука. Той понижава чувството на глад и същевременно зарежда с енергия.

Водораслите

Водораслите са другият универсален продукт, който помага да запазим добрата си фигура. Холандски специалисти са изяснили, че ако добавяме водорасли в напитките, апетитът може да се понижи до 30%. Това дава възможност дълго време да оставаме сити. Защото достигайки до стомаха, водораслите стават на гел. Този гел забавя изпразването на стомаха, като имитира ефекта от твърдите храни.

Зеленият чай

За позитивния ефект от зеления чай знаем отдавна. Той съдържа катехини – субстанцията, заставяща тялото да изгаря калории. Пиенето на 3 до 6 чаши зелен чай дневно може да ускори разхода на енергия до 40%. Освен това в чая има редица антиоксиданти, влияещи на хормона лептин, който отговаря за апетита.

Яйцата и лимоните

Протеините, съдържащи се в яйцата, са с много високо качество. И тъкмо те ни помагат да контролираме апетита. Така например, омлет от две яйца на закуска помага да поглъщаме по-малко калории през деня.
В лимоните пък има пектин с природноразтворима целулоза и желеобразувател. Така че изяждайки дори съвсем малко, човек се чувства заситен. Лимонената киселина и пектинът забавят абсобирането на захарта след ядене, уверяват американски специалисти. Витамин С помага за изработването на карнитин, който стимулира тялото ни да изгаря мазнините.

Обикновената вода

Обикновенната вода също работи като естествен „умъртвител” на апетита. За да има ефект от нея обаче, трябва да изпивате по две чаши преди хранене.

Чесънът

Израелските учени съветват да обърнете внимание на чесъна, който действа благодарение на алицина. Той придава характерната миризма на чесновия лук, стимулирайки „центъра на засищане” в мозъка и съответно потискайки глада. Чесънът помага и за изхвърлянето на адреналина, който активира изгарянето на калории.

Канелата

Според скандинавските специалисти пък, канелата, добавена към храната намалява изработването на инсулин. А както е известно, инсулинът превръща излишната захар в мазнини. Особено ефективна е канелата, когато се употребява веднага след ядене.

Добрият сън

Последният начин да останете стройни е сънят. Трябва да си лягате колкото е възможно по-рано, съветват експертите. Изследвания в Щатите доказали, че хората, които спят по-малко от осем часа, имат понижено ниво на лептина и високи показатели на мазнини в тялото.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Как отслабват италианките?

Макарони от твърди сортове пшеница, засищат, но не трупат килограми. Те съдържат въглехидрати, стимулиращи преработката на серотонина, хормонът, който оказва успокояващо действие и регулира моториката...

Хризантемата

В много страни жълтото е цветът на раздялата. Но в Япония и Китай сред най-красивите подаръци са жълтите хризантеми, дарени на празник в знак на обич и преданост. Легендата В древни времена...

Лечение с репей

Репеят е двугодишно тревисто растение с вретеновиден месест корен, сивокафяв отвън и бял и сочен отвътре. Стъблото е високо до 1,5 м, силно разклонено. Цветовете са двуполови с тръбесто венче, което н...

Тиквата се грижи за стройния силует

Този плод прави истински чудеса за здравето и фигурата ни, а предстоящият празник е добър повод да си припомним колко е вкусен и полезен. Защо да я ядем? Защитава целия организъм. Тикв...

Начало