Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености.
Златоперка
Поддържа паметта
100 г съдържат: 74 калории, 16 г протеини,1 г липиди. Постна и богата на фосфор (285 мг за 100 г), тя се препоръчва, когато човек се готви за изпит. Може да се консумира всеки ден.
Тон
Заздравява мускулите
100 г съдържат: 140 - 206 калории, 25 - 30 г протеини, 5 г липиди. Богата на протеини, изграждащи мускулатурата, тази риба съдържа желязо колкото месото. Да се консумира 1 - 2 пъти седмично.
Аншоа
За хубава кожа
100 г съдържат: 130 калории, 20 г протеини, 5 г липиди. Богата на желязо (3,3 мг за 100 г), аншоата съдържа и 0,15 мг витамин А, необходим на кожата. В нея има и ненаситени мастни киселини, полезни за мозъка. Консумира се 1 - 2 пъти седмично.
Калкан
За укрепване на костите
100 г съдържат: 65 калории, 15 г протеини, 0,5 г липиди. Най-немазната риба. Богата на калций (120 мг/100 г), може да се яде често. Препоръчва се на децата и жените в менопауза.
Треска
За строен силует
100 г съдържат: 70 калории, 18 г протеини, 0,7 г липиди. Най-полезната (след калкана) риба за хора на диета. Съдържа много протеини и може да се яде без ограничение в количеството.
Скумрия
Предпазва сърцето
100 г съдържат: 200 калории, 19 г протеини, 12 г липиди. Мазнините Омега-3 в скумрията намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Да се консумира 2 пъти седмично, като се редува с постна риба.
Няма начин да сте здрави и в добра форма, при положение че се тъпчете с каквото ви попадне, не знаете дали приемате достатъчно витамини с храната си, преяждате, след което гладувате с мисълта да се вт...
1. Всеки ден изпивайте сока на два портокала. Витамин С неутрализира успешно свободните радикали, които разрушават имунната ни защита и стават причина за развитието на някои видове рак. И тъй ...
От всички зърнени култури овесените ядки са най-пълноценната и лечебна храна за човешкия организъм. Освен това полезни за здравето са овесените люспи и овесената слама. Какво съдържа? В хим...
Синтезиран от кожата ни под въздействието на слънчевите лъчи, той подобрява настроението, укрепва имунната система, предпазва от рак. На пръсти се броят храните, които го съдържат (месо, тлъста риба, ...