Диетични рецепти » За ползата от рибата

 За ползата от рибата

Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености.

Златоперка
Поддържа паметта

100 г съдържат: 74 калории, 16 г протеини,1 г липиди. Постна и богата на фосфор (285 мг за 100 г), тя се препоръчва, когато човек се готви за изпит. Може да се консумира всеки ден.

Тон
Заздравява мускулите

100 г съдържат: 140 - 206 калории, 25 - 30 г протеини, 5 г липиди. Богата на протеини, изграждащи мускулатурата, тази риба съдържа желязо колкото месото. Да се консумира 1 - 2 пъти седмично.

Аншоа
За хубава кожа

100 г съдържат: 130 калории, 20 г протеини, 5 г липиди. Богата на желязо (3,3 мг за 100 г), аншоата съдържа и 0,15 мг витамин А, необходим на кожата. В нея има и ненаситени мастни киселини, полезни за мозъка. Консумира се 1 - 2 пъти седмично.

Калкан
За укрепване на костите

100 г съдържат: 65 калории, 15 г протеини, 0,5 г липиди. Най-немазната риба. Богата на калций (120 мг/100 г), може да се яде често. Препоръчва се на децата и жените в менопауза.

Треска
За строен силует

100 г съдържат: 70 калории, 18 г протеини, 0,7 г липиди. Най-полезната (след калкана) риба за хора на диета. Съдържа много протеини и може да се яде без ограничение в количеството.

Скумрия
Предпазва сърцето

100 г съдържат: 200 калории, 19 г протеини, 12 г липиди. Мазнините Омега-3 в скумрията намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Да се консумира 2 пъти седмично, като се редува с постна риба.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Подправките в нашата кухня

Българската кухня е пикантна, защото се приготвя с разнообразни подправки. Според физиолозите тяхната употреба не е просто каприз или хрумване, а необходимост, повишаваща усвояването на храната и подо...

Картофените обелки вършат добра работа

Няма да сбъркате, ако ги използвате в домакинството, в грижите за здравето и красотата си. Сребърните прибори започват да блестят като нови, щом се оставят за няколко часа в алуминиева тенджера...

Митовете и истините за храната

Съществуват множество широко разпространени твърдения, които много от нас са склонни да приемат безрезервно. Как обаче показват фактите: Вярно ли е, че трябва да се яде често и по малко? М...

Невенът лекува черния дроб

Древногръцкият лекар Диоскорид (1 в. от новата ера) използвал широко в своята практика невенът. С него лекувал болести на черния дроб, на далака и жлъчния мехур. Благодарение на целебното растение той...

Начало