Диетични рецепти » За ползата от рибата

 За ползата от рибата

Богата на протеини, рибата се радва на любовта на диетолозите, защото е нискокалорична храна. Всеки вид обаче има и своите специфични особености.

Златоперка
Поддържа паметта

100 г съдържат: 74 калории, 16 г протеини,1 г липиди. Постна и богата на фосфор (285 мг за 100 г), тя се препоръчва, когато човек се готви за изпит. Може да се консумира всеки ден.

Тон
Заздравява мускулите

100 г съдържат: 140 - 206 калории, 25 - 30 г протеини, 5 г липиди. Богата на протеини, изграждащи мускулатурата, тази риба съдържа желязо колкото месото. Да се консумира 1 - 2 пъти седмично.

Аншоа
За хубава кожа

100 г съдържат: 130 калории, 20 г протеини, 5 г липиди. Богата на желязо (3,3 мг за 100 г), аншоата съдържа и 0,15 мг витамин А, необходим на кожата. В нея има и ненаситени мастни киселини, полезни за мозъка. Консумира се 1 - 2 пъти седмично.

Калкан
За укрепване на костите

100 г съдържат: 65 калории, 15 г протеини, 0,5 г липиди. Най-немазната риба. Богата на калций (120 мг/100 г), може да се яде често. Препоръчва се на децата и жените в менопауза.

Треска
За строен силует

100 г съдържат: 70 калории, 18 г протеини, 0,7 г липиди. Най-полезната (след калкана) риба за хора на диета. Съдържа много протеини и може да се яде без ограничение в количеството.

Скумрия
Предпазва сърцето

100 г съдържат: 200 калории, 19 г протеини, 12 г липиди. Мазнините Омега-3 в скумрията намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Да се консумира 2 пъти седмично, като се редува с постна риба.

Автор: Димитрина Даневска

Представяме Ви:

Диета срещу пърхот

Френски лекари са разработили седмично меню, благодарение на което можем не само да отслабнем със „скорост" половин килограм на ден, но и да се избавим от пърхота. В него не присъстват ненужни въ...

Диета според звездите

Много от проблемите - житейски и особено здравословни, могат да бъдат преодолени като смените привичките си за хранене. Това е най-простият, но много действен начин да влезете в естествения си биологи...

Фасулът - най-балансираният продукт

Ценността на балансираното хранене не е само в гордото изявление „Аз се храня правилно!”. Възможност да съставим меню, така че в него да участват всички хранителни вещества, необходими на организма ни...

15 продукта срещу рака

Учените непрекъснато откриват нови продукти, предпазващи от рака. При това те са обикновени и лесно се приготвят. „Провокаторите” за появата на раковите образувания са може би много на брой, но и до...

Начало