Диетични рецепти » Kaквo най-често липсва на организма ни

 Kaквo най-често липсва на организма ни

Желязо

Проблемът: Желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород. Диетите, изключващи месо, или страхът от луда крава довеждат до това, че 23% от хората страдат от недостиг на желязо, а 4% - от анемия. Нуждите на жените (18 мг/ден) са по-големи от тези на мъжете, защото губят желязо по време на месечния си цикъл.
Правилното поведение: За да си осигурите добри резерви (от 250 до 500 мг/л в кръвта), трябва често да консумирате месо, риба и зеленчуци. Витамин С улеснява усвояването на минерала: изпийте чаша портокалов сок малко преди хранене. Внимавайте с чая обаче - танинът в него пречи за абсорбирането на желязото.

Витамин D

Проблемът: Витаминът помага на калция да се фиксира в костите и така предотвратява риска от остеопороза и фрактури по време на менопаузата. 14% от хората страдат от недостиг на витамин D, като по-засегнати са тези от мрачните северни страни. Обяснението е просто - под лъчите на слънцето организмът по-активно синтезира витамин D.
Правилното поведение Консумирайте поне веднъж седмично мазна риба (сьомга, скумрия, capдина, херинга), богата на витамин D.

Калций

Проблемът 60% от жените приемат по-малко калций от необходимото (900 мг/ден). А той е най-добрият приятел на костите - заздравява ги през целия ни живот. Лошите навици обаче се придобиват много рано и сутрин вместо мляко обикновено пием кафе.
Правилното поведение На всяко хранене трябва да приемате поне по един млечен продукт (прясно или кисело мляко, сирене, кашкавал). Допълнително пийте много минерална вода, богата на калций.

Магнезий

Проблемът При 25% от жените се наблюдава недостиг на магнезий, който играе голяма роля за предотвратяване на умората и стреса.
Правилното поведение За да покриете дневните си нужди (300 мг), консумирайте повече нишестени храни (хляб, ориз, спагети, юфка), морски продукти, сушени плодове.

Автор: Ани Димитрова

Представяме Ви:

Кога да пием чай от копър?

Освен като вкусна подправка в много рецепти, копърът се използва и като основна съставка на някои лекарствени продукти. Докато за подправянето на салати, туршии и други ястия обаче по-често се използв...

И динята лекува!

Динята ( Cucumis citrullus vulgaris ) идва от тропическите области на Африка. Там все още в пустинята Намиб и полупустинята Калахари се срещат нейни диворастящи форми. Но култивирането и отглеждането ...

Баластните вещества

Особено важно за хората с язви и гастрити е да знаят съдържанието на баластните вещества в храните, които употребяват тъй като предозирането може да има отрицателен ефект. Когато се надхвърли оптима...

Хранене при чернодробни проблеми

Черният дроб, за разлика от сърцето, има чудотворни сили да регенерира, дори когато голяма част от клетките му са разрушени. Той може за няколко месеца да се възстанови, ако обременяването му се намал...

Начало