Диетични рецепти » Kaквo най-често липсва на организма ни

 Kaквo най-често липсва на организма ни

Желязо

Проблемът: Желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород. Диетите, изключващи месо, или страхът от луда крава довеждат до това, че 23% от хората страдат от недостиг на желязо, а 4% - от анемия. Нуждите на жените (18 мг/ден) са по-големи от тези на мъжете, защото губят желязо по време на месечния си цикъл.
Правилното поведение: За да си осигурите добри резерви (от 250 до 500 мг/л в кръвта), трябва често да консумирате месо, риба и зеленчуци. Витамин С улеснява усвояването на минерала: изпийте чаша портокалов сок малко преди хранене. Внимавайте с чая обаче - танинът в него пречи за абсорбирането на желязото.

Витамин D

Проблемът: Витаминът помага на калция да се фиксира в костите и така предотвратява риска от остеопороза и фрактури по време на менопаузата. 14% от хората страдат от недостиг на витамин D, като по-засегнати са тези от мрачните северни страни. Обяснението е просто - под лъчите на слънцето организмът по-активно синтезира витамин D.
Правилното поведение Консумирайте поне веднъж седмично мазна риба (сьомга, скумрия, capдина, херинга), богата на витамин D.

Калций

Проблемът 60% от жените приемат по-малко калций от необходимото (900 мг/ден). А той е най-добрият приятел на костите - заздравява ги през целия ни живот. Лошите навици обаче се придобиват много рано и сутрин вместо мляко обикновено пием кафе.
Правилното поведение На всяко хранене трябва да приемате поне по един млечен продукт (прясно или кисело мляко, сирене, кашкавал). Допълнително пийте много минерална вода, богата на калций.

Магнезий

Проблемът При 25% от жените се наблюдава недостиг на магнезий, който играе голяма роля за предотвратяване на умората и стреса.
Правилното поведение За да покриете дневните си нужди (300 мг), консумирайте повече нишестени храни (хляб, ориз, спагети, юфка), морски продукти, сушени плодове.

Автор: Ани Димитрова

Представяме Ви:

Менюто на Адам

Дори през ученическите си години да сте били съвсем наясно с таблицата на Менделеев, сега едва ли сте в състояние да изброите всички полезни за тонуса, либидото и добрата ви форма микроелементи и амин...

Рицинът изчиства червата

Растението (Ricinus communis) произхожда от тропическа Африка и се култивира в много страни с горещ или умерен климат: Южна Америка, Индия, Русия. У нас билката се култивира в Плевенски, Врачански и Т...

Как да отслабнем

Ако и това лято не сте се доближили до мечтаната идеална фигура, не се отчайвайте. Диетолозите твърдят, че най-лесно и трайно се отслабва през преходните сезони - пролетта и есента. Дали ще ядете по м...

Защо пълнеем?

Някои хора имат стройна фигура без да се ограничават в яденето. Други, дори при спазване на строга диета, трудно се справят с излишните килограми. Коя е причината? Отговорът е един - в нашият метаболи...

Начало