Желязо
Проблемът: Желязото е минерал, който позволява на кръвта да пренася кислород. Диетите, изключващи месо, или страхът от луда крава довеждат до това, че 23% от хората страдат от недостиг на желязо, а 4% - от анемия. Нуждите на жените (18 мг/ден) са по-големи от тези на мъжете, защото губят желязо по време на месечния си цикъл.
Правилното поведение: За да си осигурите добри резерви (от 250 до 500 мг/л в кръвта), трябва често да консумирате месо, риба и зеленчуци. Витамин С улеснява усвояването на минерала: изпийте чаша портокалов сок малко преди хранене. Внимавайте с чая обаче - танинът в него пречи за абсорбирането на желязото.
Витамин D
Проблемът: Витаминът помага на калция да се фиксира в костите и така предотвратява риска от остеопороза и фрактури по време на менопаузата. 14% от хората страдат от недостиг на витамин D, като по-засегнати са тези от мрачните северни страни. Обяснението е просто - под лъчите на слънцето организмът по-активно синтезира витамин D.
Правилното поведение Консумирайте поне веднъж седмично мазна риба (сьомга, скумрия, capдина, херинга), богата на витамин D.
Калций
Проблемът 60% от жените приемат по-малко калций от необходимото (900 мг/ден). А той е най-добрият приятел на костите - заздравява ги през целия ни живот. Лошите навици обаче се придобиват много рано и сутрин вместо мляко обикновено пием кафе.
Правилното поведение На всяко хранене трябва да приемате поне по един млечен продукт (прясно или кисело мляко, сирене, кашкавал). Допълнително пийте много минерална вода, богата на калций.
Магнезий
Проблемът При 25% от жените се наблюдава недостиг на магнезий, който играе голяма роля за предотвратяване на умората и стреса.
Правилното поведение За да покриете дневните си нужди (300 мг), консумирайте повече нишестени храни (хляб, ориз, спагети, юфка), морски продукти, сушени плодове.
Тъй като са устроени различно, слабите места във физиката и психиката на двата пола не са едни и същи. Нищо чудно, че и болестите, които ги спохождат, не си приличат. Тествайте познанията си по въпрос...
У нас целината (Apium glaveolens) е важен есенно-зимен зеленчук. Консумира се свеж, варен или изсушен, като подправка за туршии, салати, супи ястия. Семето се слага в месна кайма за ароматизиране. Н...
Репеят (Аrctium lappa L.) е многогодишно растение с дълъг и месест корен, сивокафяв отвън, а отвътре бял и сочен. През първата година израстват листата, а през втората – стъблото, което е силно разкл...
Напоследък учените от нсе повече страни съобщават, че са стигнали до едно много интересно за всички закръглени хора заключение. Според тях калцият – ако го приемаме в дози от 400 до 1000 мг дневно, пр...