Градина » Разсадът се подхранва по специална рецепта

 Разсадът се подхранва по специална рецепта

Добра хранителна среда за разсад се приготвя от равни части почва, прегорял оборски тор и чист речен, не много ситен пясък. Най-общо съотношението почва-тор-пясък е 1:1:1. Имат се предвид обемни части, а не тегловни, напр. кофа почва, кофа тор и кофа пясък. Не бързайте обаче да правите сместта по тази рецепта. Съотношението може да бъде съответно и 1:2:1 или 2:1:1. Песъчлива ли е почвата, количеството на пясъка може да бъде по-малко, дори излишно. Повече оборски тор се добавя, когато почвата е бедна. Освен това той я прави по-рохка и влагоемна, по-достъпна за въздуха. С тази цел се е наложила и употребата на торф. Макар той да не обогатява смеската с хранителни вещества, подобрява физичните й качества. Добавката на торф и пясък е особено наложителна, ако почвата е тежка и глинеста.
Най-подходящата почва за направа на смеската е глинесто-песъчливата чимовка, т. е. от затревени площи. Не бива да се използва пръст от градината или от места, където през последните години са отглеждани зеленчуци, защото носи заразата на различни болести. Затова използвайте пръст от мери и пасища. С мотика отстранете тревата, а почвата може да накопаете с права лопата или друг инструмент.
За да отстраните едрите примеси, почвата, тора и пясъка пресейте със сито с големи отвори, след което ги смесете. Смесването може да стане едновременно с пресяването.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Изпратете карфиола в лехата

Цветното зеле за късно есенно производство се засажда до към средата на юли. При късно разсаждане в години със студена есен много от растенията не образуват глави. Между растенията в реда се оставят 4...

Защо вишни и череши изсъхват внезапно?

Наши читатели се оплакаха, че в градините им по необясними причини изсъхват вишните и черешите. Понякога това се случва внезапно, наглед без никакви причини. По описаните симптоми смятаме, че ста...

Имате ли алпийска ягода?

Алпийската ягода е получила широко разпространение сред любителите градинари. Тя плодоноси без прекъсване или на вълни от края на юни до първите студове. Ягодите макар и дребни, са много ароматни и сл...

Запознайте се с елегантната тцуга

Родът Тцуга (Tsuga) включва няколко вида растения от сем. Борови (Pinaceae). Те са разпространени в умерените ширини на Азия (Хималаите, Китай, Япония) и Северна Америка. Към този род спадат вечнозеле...

Начало