Градина » Торене на цветята

 Торене на цветята

Пълноценният цъфтеж и красотата на цветята зависят изключително от количеството хранителни вещества в почвата. Най-вече това важи за едногодишните цветя. При по-бедни почви цветята не могат да достигнат максималните си размери. Те изостават в растежа и не цъфтят обилно. Недостигът на хранителни вещества може да доведе до загиване на някои от цветята.
От интензивното торене се нуждаят едногодишните цветя. Те израстват обикновенно само за няколко месеца и достигат максималните си размери, цъфтят и плодоносят. За подобен интензивен растеж и развитие са необходими и по-големи количества хранителни вещества. Двегодишните цветя за разлика от едногодишните се нуждаят от по-малки количества торове. Това се обуславя от техните биологични особености и от специфичността на сезоните, през които се засаждат, растат и цъфтят. От друга страна, времето на цъфтежа при тях е значително по-кратко, отколкото при летните цветя. За растежа и развитието на многогодишните /перенни/ цветя също са необходими големи количества хранителни вещества - тези растения за разлика от едногодишните имат по-голяма подземна маса.
За торене се използват органични и минерални торове. Органичните торове винаги трябва да се предпочитат, тъй като те са не само източник на хранителни вещества за засадените растения, но допринасят и за подобряване механичните и физични свойства на почвата. Минералните торове са са много ефикасни за растежа, тъй като някои от тях /азотните/ бързо се усвояват от растенията и веднага се получава ефект. От минералните торове може да се използват освен основните видове торове - азотни, фосфорни и калциеви – също и микроелементите /микроторовете/.

Торене с органични торове

За торенето на цветята може да се използват почти всички видове органични торове, но винаги трябва да се предпочита угнилия оборски тор. Пресен тор може да се използва само при мулчирането през лятото. Нормите за внасянето на органични торове са следните: в кг.на м.кв.:
* Едногодишни/летни /цветя: оборски тор 6-8 кг/кв.м; компост 8-10 кг/кв.м; птичи тор 0,8-1,0 кг/кв.м; костено брашно 0,2 – 0,8 кг/кв.м.
* Двегодишни /есенни/цветя: оборски тор 4-5 кг/кв.м; компост 6-8 кг/кв.м; птичи тор 0,5-0,7 кг/кв.м; костено брашно 0,3- 0,5 кг/кв.м.
* Многогодишни /перенни/цветя: оборски тор 10-12 кг/кв.м.; компост 12-14 кг/кв.м; птичи тор 1,0 – 1,2 кг/кв.м; костено брашно 0,7 – 1,0 кг/кв.м.
Най-целесъобразно е органичните торове да се внасят при смяната на цветята през пролетта и през есента. При многогодишните цветя торенето може да се извърши наесен или рано напролет. Торенето със сухи органични торове през време на вегетацията на цветните растения трябва да се избягва. Добре угнили органични торове може да се внасят през време на вегетацията само разтворени.
Торенето трябва да се извършва внимателно, като торовете се разпределят равномерно около растенията. При многогодишните цветя то трябва да съвпадне с есенното или пролетното окопаване, торовете да се размесят с почвата и по този начин хранителните вещества напълно да се усвоят от растенията.
Луковичните растения се торят още при засаждането на луковиците.

Торене с минерални торове

Минералните торове и най-вече азотните /като бързо действащи/ трябва да се внасят само в процеса на вегетацията на цветята. Така благодарение на интензивното поливане торовете бързо се разтварят, проникват в почвата и от там се усвояват от растенията. В сухо състояние торовете се разпръскват внимателно около растенията, без да попадат по листата или цветовете. Попадналите частици водят до изгаряния или загиване на растенията.
* Едногодишни /летни/ цветя: амониева селитра /33 %/ - 10-12 г, разтворени в 10-12 лвода; суперфосфат /16%/ - 10-15 г, разтворени в 10-15 л.вода; калиева сол /30%/ 5-6 г, разтворени в 5-10 л вода.
* Двугодишни /есенни/ цветя: амониева селитра /33%/ - 6-8 г в 10-12 л вода; суперфосфат /16%/ - 8-10 г в 10-12 л вода; калиева сол /30%/ - 4-6 г в 10-12 л вода.
* Многогодишни /перенни/ цветя: амониева селитра /33%/ - 30-35 г в 30-40 л вода; суперфосфат /16%/ - 40-50 г в 30-40 л вода; калиева сол /30%/ - 20-30 г в 30-40 л вода.
Минералните торове оказват ефикастно действие, когато се внасят разтворени. Разтворът внимателно се налива около растенията, без да се засяга надземната им част. След това е необходимо обилно поливане, което осигурява пълното разтваряне на торовете и проникването им в почвата.
Суперфосфатът като бавно действащ тор се внася при засаждането на едногодишните и двугодишните растения, а за многогодишни – в края на есента или рано на пролет.

Автор: Ландш.арх. Стоил Стоилов

Представяме Ви:

Кои са най-ранните сортове грозде?

Гроздето на раннозреещите сортове лози е готово за консумация от 10 август до началото на септември. Като ранозреещи се отглеждат следните десертни сортове лози: - Кардинал - американски сорт с гол...

Хванете си лупина от резници

При размножаването на лупина чрез резници новите растения запазват характерните белези на майчиното растение. Тези характеристики невинаги се запазват при размножаването чрез семена. Как става? С...

Запознайте се с Обедното цвете

Това са едни от любимите едногодишни цветя, които в последните години масово се отглеждат в Европа. По природа са сукулентни и произхождат от Капска област на Южна Африка. Родът е много голям, и включ...

Започнете да сеете петльовия гребен

Целозията е едно от любимите градински цветя у нас. Известна е преди всичко като петльов гребен. Разпространени са предимно две форми на този род. Освен кристата, която познаваме като петльов гребен, ...

Начало