Скутеларията (Scutellaria), известна и като шлемник, е род от семейство Устоцветни, който включва около 360 вида растения. Те са многогодишни, коренищни, рядко едногодишни, тревисти или полухрастовидни растения. Листата им основно са с дръжки, прости, целокрайни или назъбени. Цветовете са единични с разширена тръбичка и две устни. Връхната е шлемовидна, затова го наричат и шлемник. Цветчето е синьо, виолетово, червено, бяло или жълто. Не е много декоративно растение. тези растения могат да внесат нови щрихи в оформлението на алпинеумите и каменните градини. Има два типа: високи (храстовидни, до 60-70 см) и ниски (почвопокривни, образуващи туфи, не по-високи от 15-25 см).
Скутеларията е светлолюбив вид. Някои от разновидностите растат на заблатени участъци, сред храсти и в понасят полусянка, за видовете, растящи на склонове, скали и в степите са подходящи само слънчеви места.
Шлемникът е непретенциозно растение по отношение на почвата, но най-добре се развива на леки и хранителни терени, които съдържат варовик. Подхранвайте през пролетта и в началото на бутонизацията с комплексни минерални торове и органика. Растенията зимуват без укритие, но в отделни години могат и да измръзнат. При ниска резитба преди зимата не се съхраняват, най-добре е да подрязвате през пролетта.
Размножава се вегетативно чрез делене на храста и чрез семена. Използва се в смесени лехи и на алпинеуми.
Най-важният и най-често практикуван начин за размножаване на сливовите сортове е присаждането. Чрез него се осъществява възпроизвеждане на качествата и признаците на сорта. Най-използваната подложка е...
Значителен брой от видовете и сортовете рози, които се отглеждат у нас, не понасят ниските температури. Те не са достатъчно студоустойчиви, затова в края на есента те се зазимяват. С това мероприятие ...
Малцина са любителите на цветя, които могат да се похвалят, че техните мушката са красиви през цялата година. От неоправдана любов често те отглеждат изтеглени, погрознели растения в една саксия годин...
Кореновата система на пипера е по-слаба и има по-малка усвояваща способност. Ето защо торенето е изключително важно, за да се получи висок и качествен добив. Известно е също така, че тази зеленчукова ...