Градина » За предзимната салата разсад не ви трябва

 За предзимната салата разсад не ви трябва

Салатата е растение на хладния и влажния климат. Семената й никнат при ниска положителна температура, а в почвата са сравнително устойчиви, лесно не загниват. Това дава възможност да се засеят непосредствено преди да настъпят големите студове. Още в края на зимата със затопляне на времето постепенно никнат и младите растения се развиват в условията на влажен и хладен климат. Така че решите ли, засявайте. Направо. Разсад не ви трябва.
Подгответе предварително леха, висока 10-15 см, с гладка повърхност и по възможност с лек наклон на юг. Семената засейте в редове на 20-25 см един от друг. Постарайте се да ги разположите нарядко – през двадесетина сантиметра. Може и по-гъсто, но напролет ще прореждате младите поници. Това не е беда, защото изскубнатите растения ще използвате като разсад за друга леха. Засетите семена покрийте с 2 см пласт почва, а още по-добре със смес от почва и компост в съотношение 1:1. Вместо компост може да използвате прегорял оборки тор, но той съдържа много плевелни семена. В края на зимата, ако искате да ускорите поникването и развитието, покрийте лехата с полиетиленов тунел.
Тези салати стават по-късно от засадените през октомври, но по-рано от пролетните.

Автор: Тодор Хърсев

Представяме Ви:

Есенна диагностика на овошките

Повечето хора обичат "златната" есен. Едни от първите, най-ярко и разнообразно се оцветяват крушовите дървета. Особено красиви са те с различни присадки, създаващи необичаен живописен колорит. Обаче "...

Талии плуват в градинското езеро

Талията /Thalia/ е красиво водно растение от сем. Цингиберацеа /Zingberaceae /. Родът включва 10 вида и носи името на немския ботаник и лекар Талер, живял през 16 век. Най-ценна е Т. Деалбата /T ...

Солданелата краси балкона и през зимата

Солданелата (Soldanella) се отнася към род, който събира повече от 11 вида растения, които през последните години са много модерни. Те произхождат от високопланинския пояс на Средна и Южна Европа. Кат...

Когато ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Начало