Градина » Безплатен разсад

 Безплатен разсад

Внимателно подстриганият чимшир изглежда чаровно и стилно в градината. Конусовидната корона може да се получи при резитба по шаблон. Можете да си направите и различни фигурки от клонките на чимшира. Те се получават с помощта на конструкция и тел. Важно е да знаете, че резитбата се провежда в мрачен ден, за да не може яркото слънце да изгори клонките на местата на рязане.
Ако пък искате да обкръжите лехите с цветя с дълга ограда от чимшири, орязани под линия, тогава трябва да работите с ножицата два пъти в годината – в края на май и в средата на юли.
След подстрижката на чимшира през лятото можете да използвате излишните клонки като резници за размножаване. Нарежете ги на парчета с дължина 8-15 см. В долната половина на резника трябва да няма никакви листенца. Плътно един до друг поставете резниците в почвата. За да се вкоренят, трябва да поддържате висока влажност. Над саксията на пръчка закрепете прозрачен плик и поставете саксията на тъмно място. Появата на нови листенца означава, че резниците са се вкоренили. Затова обаче ще е нужно повече време – близо година.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Безплодието при овошките

Безплодието при овощните растения е често явление. Една от проявите на безплодие е младенческата стерилност. Нейната продължително е в зависимост от видовите особености. При ягодоплодните и прасковата...

Жасминът цъфти само в южните райони

Защо жасминът расте на листа и клонки, без да цъфти? Пита Силвия Попова от София Жасминът е топлолюбив средиземноморски декоративен храст. Той е увивен и на височина достига 1-1,5 м. Но се разп...

Кога измръзват лозите?

В лозарството е общоприето, че степента и характера на повредите по лозата от ниски зимни температури зависят от силата и продължителността на минималните температури, релефа и изложението на терена, ...

Превъзходно вино от дребни ябълки

В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...

Начало