Градина » Как да поливаме краставиците

 Как да поливаме краставиците

Краставицата е доста взискателен по отношение на водата зеленчук. Доброто напояване и приблизително равномерните високи температури (също и през нощта) са гаранция за високи добиви.
При краставиците, чиято коренова система е плитко разположена, поливките трябва да са повече на брой и с по-малко количество вода. Поливането не бива да бъде самоцелно мероприятие, защото вместо полза, може да нанесете вреда.
Ниската и високата влажност са като ези и тура на монетата. Ниската почвена и въздушна влажност води до бързо настъпване на воден дефицит и прекъсва растежа и плододаването на растенията. При такиви условия цветовете окапват, плодовете на краставиците стават уродливи и процентът на горчивите плодове силно се увеличава. Тези явления се изразяват по-силно, когато е съчетано с по- висока температура.
Обратно, при поливане на краставиците не бива да се допуска преовлажняване на почвата, защото по този начин се ограничава пропускането на въздух в нея, към който корените са много чувствителни. Не бива да понижавате температурата на почвата особено през пролетните месеци. Затова през пролетта се полива по-рядко и с по-малко количество вода за разлика от летните месеци.
Поливате с течаща вода или чрез дъждуване сутрин рано или вечер късно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Какво можем да засеем пред прага на зимата

Биологичната същност на някои зеленчукови растения дава възможност да се засяват пред прага на зимата. Такива например са салатите, магданоза, копъра, морковите, грахът, баклата. Първата половина на д...

Направете тест на почвата за фитопатогени

Гъбите са основните причинители на болести по растенията. Много от тях произвеждат микотоксини (фитопатогени), които представляват значителна част от почвените микроорганизми и оказват съществено влия...

Време е да засадите целината

Ако сте си отгледали разсад, трябва да е вече готов, ако не сте – може да си купите. У нас обикновено се използва кореновидната, но за някои любители интерес представлява и листната. Подходящият срок ...

Бамята е готова за бране

Няколко дни след като мине цъфтежът на бамята, може да късате малките завръзи. Достатъчно е да са с дължина 3-5 см. В тази си фаза те притежават характерната консистенция и аромата на този зеленчук. В...

Начало