Градина » Цветни камбанки звънят в градината

 Цветни камбанки звънят в градината

Камбанките (Campanula) са декоративноцъфтящи растения с европейски произход. Те са едни от предпочитаните цветя през лятото. В озеленяването се използват с успех при групови насаждения, в тревни площи и за лехи в комбинация с други цветя. Намират приложение и за получаване на рязан цвят, особено в големи букети.
От рода Кампанула са познати над 300 вида красиви цветя, разпространени в умерения пояс. Името им се дължи на формата на цвета: типична за тях е петделната камбанка. Някои видове имат фуниевидни и звездовидни цветове. Макар че камбанките си приличат по цветове и по форма, различните видове се различават по височина, растеж и условия на местообитаване. Това градинско цвете изисква открити, слънчеви места и богата пропусклива почва. Размножава се чрез семена, които са плоски, дребни и сиво-кафяви на цвят. Кълняемостта се запазва до 3 години.

През есента разсадете

Ако през юли или август се засеят семената на това красиво цвете, то през следващото лято ще имате феерия от цветове във вашата градина. Семената никнат за 2 седмици. През септември-октомври се засаждат на постоянно място на разстояние 30-70 см едно от друго. Цветето образува туфа от листа и презимува. През следващата пролет образува цветоносните стъбла.
За всичките сортове са необходими подпорки. Отстраняването на прецъфтелите пъпки удължава цъфтежа, който е през юли-август. Цветовете са изправени, по-рядко висящи. Отделните сортове имат най-различна багра: синя, бяла, розова, лилава.

Видове

От високите многогодишни камбанки за отглеждане в лехи се използва предимно Campanula. medium. Отечеството й е Южна Европа. Растението достига до 90 см Стъблото е пирамидално, а цялото растение е покрито с твърди космици. Кампанула пирамидалис е гигант в групата за лехи и достига до височина 1.8 м.
От дребните камбанки за алпинеуми се използват кампанула кариатика, кампанула кохлеариформия – с височина от 0,20 – 0,07 см, с бели или сини цветове. Растежът е нисък, компактен. Растат и на сянка. Листата са сърцевидни.
Едногодишните видове пък са представени от кампанула персицифолиа – най-разпространена бордюрна камбанка с височина 0.60 – 0.90 см и чашковидни цветове. Листата са продълговати, лъскави, тъмнозелени. Кампанула латифолия е по-висок вид - 1,20 –1.50 м. Също бордюрна. Със синьо-виолетови цветове. Кампанула гломерата е по-дребна, с височина до 0,60 см, с малки камбанки.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Това не е минзухар!

Късно през есента, когато градините се готвят за зимен сън, в цветните лехи на много любители на цветята грейват ярки жълти пламъчета. Започва да цъфти щернбергията (Sternbergia lutea = Amarilis lutea...

Отделете място и за лобода

За храна се използват листата, младите разклонения и върховете на стъблото. Тя е богата на витамин С (93,6 мг%), белтъчини и минерални соли. Известна е и като лечебно средство срещу някои стомашни заб...

Защо листата на чесъна пожълтяват още в ранна пролет?

Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...

Защо се прави филизене на лозите?

През вегетацията в лозовите насаждения се извършват резитби на зелено за регулиране на растежа и плододаването на лозите и подобряване микроклимата им. Една от тях е филизенето, с което се премахват и...

Начало