Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното разпадане. Съдържанието на пектин в гроздовата мъст е по-малко. В плодовете обаче, особено когато не са добре узрели (особено ябълките), винаги се получава повече метилов алкохол. При системна употреба на ракии с по-голямо съдържание на метилов алкохол (над 4 г/л), се получават сърдечни спазми, виене на свят, увреждане на нервната система, засягане на зрението и ослепяване, а в най-лошия случай се стига до смърт. Той се характеризира с остра, неприятна миризма. Действа вредно и върху кожата.
От недобре узрелите и загнили плодове се получават по-големи количества метилов алкохол в ракиите. Прекомерното задържане на червените вина с джибрите спомага за по-голямо количество на този вреден алкохол. Забавянето на дестилацията на джибрите е вредно. От значение е и прибавката на 1 г на литър серниста (6-процентова) киселина. Алкохолната ферментация на плодовите каши не трябва да протича на слънце. Смачкването на костилковите плодове, ако предварително не са отстранени костилките, трябва да стане с обикновена гроздомелачка с разделени валци. Счупените костилки над 10 % придават неприятен привкус, но и се образува циановодородна киселина, която също е вредна за човешкото здраве.
Забавянето на изваряването на плодовите каши също води до по-големи количества на метилов алкохол в ракиите. Тук от голямо значение е отделянето на първотока, който обикновено е 1-2 литра в зависимост от големината на казана. Своевременно трябва да се отделят и патоките, което става, когато изтичащата ракия е с алкохолно съдържание на около 30 градуса.
Сортът е получен чрез кръстоска от Пловдивска и Пазарджишка ябълковидна. Не е особено взискателен към климат и почва, затова може да вирее на всички подходящи места за дюлеви насаждения. Дървото расте...
Тиквичките, засадени през май, са вкусни и предпочитани, но през есента са любим зеленчук. Те са ценна и диетична храна. Възможно е да се отглеждат като втора култура на освободените площи от ранни до...
За да отгледате няколко нови растения от луковицата на лилиума, може да използвате люспиците. За тази цел горните повредени люспици се махат, а вътрешните се отчупват колкото може по-близо до дънцето ...
Ако има сигурен метод за реално унищожаване на всички видове вредни насекоми, тяхните яйца и ларви, натрупани през дългогодишното използуване на вашата градина, това е соларизацията. Този евтин начин,...