Градина » Не забавяйте изваряването на джибрите

 Не забавяйте изваряването на джибрите
Метиловият алкохол се увеличава

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното разпадане. Съдържанието на пектин в гроздовата мъст е по-малко. В плодовете обаче, особено когато не са добре узрели (особено ябълките), винаги се получава повече метилов алкохол. При системна употреба на ракии с по-голямо съдържание на метилов алкохол (над 4 г/л), се получават сърдечни спазми, виене на свят, увреждане на нервната система, засягане на зрението и ослепяване, а в най-лошия случай се стига до смърт. Той се характеризира с остра, неприятна миризма. Действа вредно и върху кожата.
От недобре узрелите и загнили плодове се получават по-големи количества метилов алкохол в ракиите. Прекомерното задържане на червените вина с джибрите спомага за по-голямо количество на този вреден алкохол. Забавянето на дестилацията на джибрите е вредно. От значение е и прибавката на 1 г на литър серниста (6-процентова) киселина. Алкохолната ферментация на плодовите каши не трябва да протича на слънце. Смачкването на костилковите плодове, ако предварително не са отстранени костилките, трябва да стане с обикновена гроздомелачка с разделени валци. Счупените костилки над 10 % придават неприятен привкус, но и се образува циановодородна киселина, която също е вредна за човешкото здраве.
Забавянето на изваряването на плодовите каши също води до по-големи количества на метилов алкохол в ракиите. Тук от голямо значение е отделянето на първотока, който обикновено е 1-2 литра в зависимост от големината на казана. Своевременно трябва да се отделят и патоките, което става, когато изтичащата ракия е с алкохолно съдържание на около 30 градуса.

Автор: Георги Пехливанов

Представяме Ви:

Има ли у нас ремонтантни ягоди?

Към групата на два пъти плододаващите (ремонтантни) сортове може да се включи английският Редгаунтлет. Той не е типично ремонтантен, но при добри грижи след беритбата (редовно окопаване и поливане), п...

Изберете точното място за овошките

Никак не е лесно да изберете място за овощна градина или да си засадите плодно дръвче. Основното е добре да познавате района - климат, почва, надморска височина и отношението на видовете (дори сортове...

Разсад за зеле се засява в началото на септември

Нетърпеливи, започваме да го очакваме още преди да се е свършило онова, дето е в кацата, и засяваме разсад за ранно зеле. Нормално. Свежият зеленчук си е нещо друго. Само че то ще стане готово за в те...

Мадагаскарската палма отива на терасата

Пахиподиумът (Pachypodium lamerei) е рядко срещан у нас красавец, типичен представител на сукулентните растения. Наричат го още “мадагаскарска палма”. Дебелото сочно стъбло е изправено и осеяно с мно...

Начало