Ако сте подбрали и отгледали предварително подходящ за целта пипер – от сладките сортове Гороглед, Букетен, Букетен 50, Новоселска капия 379 и от лютивите Пловдивски лют и популацията Местен (селски) лют, ще можете да си направите хубава мляна подправка. Тя може да се получи от сортове пипери с тънко месо и много багрилни вещества. Голямо значение за направата на добър млян червен пипер има сушенето на чушките.
Добре узрелите чушки, може и позавехнали, но здрави, се нанизват на подходяща за целта връв през основата на дръжките във вид на низи. Окачват се на сенчесто и проветриво място под навес със северно изложение, за да не се излагат на прякото слънце. Освен на низи подбраните чушки могат да се сложат в мрежи отново на сянка и въздух. Чушките могат да се сушат наредени на тънък пласт и в щайги. След като се изсушат добре, чушките се поставят във фурна при температура 55-60ºС, като се държат там докато станат твърди и чупливи. После грубо се натрошават и се мелят. Получената смес се пресява и се слага в подходяща опаковка на сухо място.
Извадени са вече луковиците на лалета, нарциси, зюмбюли и кокичета и се съхраняват по мазета и прохладни помещения. За да имате и през следващата година обилен цвят, трябва да ги преглеждате внимателн...
Това е болест, която дължи името си на това, че младите растения полягат и изглеждат като посечени. То си е и така – там, където те се поддават над почвата, ясно се вижда, че са загнили. Поради висока...
В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взи...
Къпиновите видове и сортове се делят на две основни групи - изправено растящи и стелещи. Съществува и междинна група - полуизправени, които по отношение на биологичните си особености и изисквания са п...