Градина » Грижите за праза започват веднага след засаждането

 Грижите за праза започват веднага след засаждането

Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива.
Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако има пропаднали или неприхванали се растения, те се подменят от резервния разсад. След прихващане на растенията същите се напояват всяка седмица, дори и до по-късно през есента, а през горещите летни дни и два пъти седмично. Окопават се 3-4 пъти на дълбочина 4-5 см. Подхранват се, когато растенията развият 2-3 листа с 10-15 г амониева селитра на кв.м. и още веднъж при 5-6 развити листа, като растенията реагират много добре и на 1-2 шербетувания (размит оборски тор в поливна вода). Води се борба с вредителите по праза и основно с двете стопанско значими фузарийно гниене и миниращата муха главно чрез агротехнически средства - добри грижи при отглеждането, при мухата и с химически средства, но преди да е снесла яйцата си. Така стопаните ще имат отлично произведен праз.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Какво не знаем за мушкатото?

Мушкатото е може би най-отглежданото и обичано цвете. Едва ли ще се намери български дом, в който то да не краси перваза или балкона. Родът Мушкато (Pelargonium) от семейство Здравецови е голям – съд...

Хванете си ново мушкато от резник

За да размножите красивото си цъфтящо мушкато, трябва да вземете резници от него през август. Това може да се направи и в ранна пролет, когато правите резитбата на растението. Преди засаждането резниц...

Мандарината не спи, подхранвайте я често

Мандарината може с успех да се отглежда в домашни условия. Можете да присадите калеми на лимон или грейпфрут, но можете да се снабдите директно и с облагородени дръвчета. Търсете сорта Миягава Васе ил...

Време е да помислите и за пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Начало