Градина » Грудкови бегонии – как да се грижим за тях

 Грудкови бегонии – как да се грижим за тях

Бегониите – този океан от неописуеми форми и багри на цветове и листа включва около 1000 вида. Те биват тревисти многогодишни растения, ниски храсти или полухрасти, та дори и лиани. Кореновата им система също бива различно оформена – нежна брадеста, коренища или грудки.
Едни от най-красивите цъфтящи бегонии са грудковите. В почвата те образуват грудки, с които се размножават. В същност, това са видоизменени, силно скъсени централни корени в които са складирани хранителни вещества, т.е. кореноплоди. Точно те са многогодишната част от растенията, а стъблата и листата в края на вегетацията умират. Формата на грудките е неправилна, а баграта им е тъмнокафява. Размерът варира от 4-5 до 10 см в диаметър. Върху горната повърхност от силно деляща се меристемна тъкан се оформят пъпки. От тях израстват стъблата. От долната страна на гридките се развиват нежни коренчета

Грудковите бегонии се разделят на три групи:

1. Видове с едри цветове – представена е от Begonia tuberhybrida, известна у нас като „кавалер и дама”. През лятото и есента цъфтежът е мното обилен. На едно растение се появяват еднополови мъжки и женски цветове, което е повод за наименованието на вида. Женските цветове развиват плодник и винаги са прости. Размерът им е от 3 до 5 см. При мъжките плодник липсва, но за сметка на това тичинките са многобройни. При известни условия те може да се превърнат във венчелистчета и така цветовете стават по-кичести. Размерът им може да достигне до 20 см в диаметър! Сега са създени нови сортове с изумителни багрови комбинации. От тях сортове с общото наименование Мармората са с приказно изписани като мрамор венчелистчета. Под общото наименование Фимбиана са обединени сортове с различна багра. При тях цветовете са много кичести, а крайчетата на венчелистчетата са насечени като фини реснички.
2. Видове с дребни цветове – представител е Begonia multiflora. Цветовете също биват мъжки и женски, но достигат едва 5 см в диаметър.
3. Видове с падащи стъбла – тeхен представител е Begonia tuberhybrida pendula. Характерното за тях е, че стъблата и цветните дръжки са тънки и падат надолу. Цветовете са еднополови, достигат до 7 см в диаметър. Растенията са подходящи за висящи кошнички. Поставяйте ги на подходящо място, че да може да се налюбава приказната каскада която ще създадат отрупаните с цветове падащи стъбла.

Закупените грудки засадете във възможно най-кратки срокове след доставянето

Почвената смес трябва да е с лек механичен състав, но богата на лесно усвоими хранителни вещества. Реакцията трябва да е неутрална или леко кисела. Ако не закупите готова, най-добре е да я съставите от равни части листовка, чимовка, добре разложен (сипещ се) оборски тор и пясък.
Мястото на саксиите определете така, че растенията да получават достатъчно ярка светлина, но да не са изложени продължително време на пряко слънце. През активния период оптималната температура е 16-18 градуса.
Растенията се нуждаят от много вода. Затова през лятото поливайте редовно. Но запомнете - трябва да следите в подложката да не се застоява излишна вода. Това може да причини загниване на грудките. Въздушната вражност трябва да е висока – около 70%. При сух въздух и много висока температура има опосност цветовете и пъпките да започнат да опадат, а листата да покафенеят. Но листата и цветовете никога не трябва да се мокрят! Поставяйте наблизо съдове с вода за изпаряване.
С настъпване на есента листата ще започнат да пожълтяват. Това се дължи на процеса, при който асимилатите се отправят към грудките, за да може новите да узреят и да преминат към период на покой. За да подпомогнете растенията в този отговарен периот от живата им, ще трябва постепенно да намалявате поливането до минимум.. Когато стъблата повехнат ги отрежете.
Има два начина да съхраните глудките – в саксията (който е за предпочитане), или като ги извадите. Съхранявайте цяла зима на сухо, проветриво място. Темрературата да е около 4-5 градуса. Под 0 градуса загиват, а над 5 – изсъхват.
Ще събудите грудките рано напролет в същите саксии. За целта започнете постепенно да поливате и внесете на топло. От връхната им част избиват множество нови стъбълца.
Запомнете това е моментът, в който трябва да ги извадите от саксииите и да ги разделите на части. Всяка от тях да е с 1-2 стъбълца. Съветваме ви, веднага да потопите отрезите в прах от стрити дървени въглища и чак тогава да ги засадите в нови саксии.

Автор: Д-р Анка Дончева

Представяме Ви:

Познавате ли английското мушкато

Английското мушкато, по-известно като налба, съществено се различава от по-популярните си събратя. Нарича се английско, защото естествената му форма е била обект на продължителна селекция в Англия, бл...

От какво се нуждае фасулът

Градинският фасул обича мек, прохладен и влажен климат. Не понася сухи, силни ветрове и големи горещини. Въздушната суша предизвиква окапване на цветовете и малките завръзи. Обича светлината, но и при...

Време е да рътите картофите

За условията на Южна България рътенето на посадъчния материал от картофи трябва да започне от 15 до 20 януари, а за Северна България - с една седмица по-късно. Преди това обаче трябва го калибрирате п...

Дървесина, твърда като желязо

Желязното дърво (Parrotia persica) е листопаден вид от сем. Камамелидови. Среща се в широколистните гори в Азербайджан и Северен Иран до 1000 м надморска височина. Листата му са кожести, яйцевидни и о...

Начало