По една или друга причина е възможно да не успеете да засадите веднага закупените дръвчета. Ако трябва да отложите работата за няколко дни, може да ги съхраните невредими в плитък ров, като покриете корените им с влажна пръст. Но ако започне трайното застудяване и ще трябва да ги запазите за пролетта, мерките са по-сериозни. Пак ще стане това в ров, но той трябва да е дълбок 50-60 см, а дълъг и широк според количеството дръвчета. Ровът трябва да е на място, което не се огрява много от слънцето - северната страна на сгради или северно изложение на склона. Не бива и да е на ниско, където ще се застояват валежните води.
Дръвчетата се нареждат в рова изправени или леко наклонени гъсто едно до друго, но така, че между тях свободно да преминава рохката почва, с която ще покриете корените. Тя трябва да проникне навсякъде, без да остават въздушни празнини. Това се постига и чрез леко стръсване на дръвчетата по време на насипването. Дълбочината на заравянето трябва да е до 40-50 см над кореновата шийка. На всяко дръвче поставете етикет с името на сорта, за да избегнете терзанията дали не сте забравили този ли е или друг. Ако има опасност от нападения на мишки, изкопайте околовръст канавка с отвесни стени. Те обикновено избягват да я преминават. При опасност от диви зайци следва да оградите хранилището с мрежа. Това е най-сигурното.
Салатите, които все още са навън или са засети в оранжериите, могат да се разболеят от бактериоза. Причинява я бактерия, която се намира в почвата или в оборския тор. Има две форми на проявление. При ...
Болестта е повсеместно разпространена в култивационните съоръжения и зеленчуковите градини. Тя може да се появи още по семеделите, а след това се нападат листата, листните дръжки и стъблата, като по ...
За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не ...
Никак не е лесно да изберете място за овощна градина или да си засадите плодно дръвче. Основното е добре да познавате района - климат, почва, надморска височина и отношението на видовете (дори сортове...