Градина » През юли розите се нуждаят от много внимание

 През юли розите се нуждаят от много внимание

През месец юли трябва да подхраните всичките си рози. Използвайте богати на калий и бедни на азот комбинирани изкуствени торове. Разхвърляйте по 30 – 40 г на квадратен метър, а след това накопавайте. Ако няма изгледи за скорошен дъжд, полейте почвата, за да улесните пътя на хранителните вещества към корените. Когато има достатъчно хранителни вещества и влага в почвата пръчките на розовият храст узряват и няма опасност от измръзване през зимата. При повивните рози, които цъфтят само веднъж през годината, съкратете силно прецъфтелите клончета. По такъв начин ще освободите място на тазгодишните филизи, които през следващата година ще създадат цветодаващи клонки.
През този месец все още можете да облагородявате розите. Направете Т – образен отрез, дълъг 2 см върху дивачките. Краищата на кората на напречния срез повдигнете малко с върха на ножа за ашладисване. При отрязването на пъпката с лявата ръка хванете калема така, че горният му край да бъде обърнат към тялото ви. С дясната ръка допрете ножа на около 1 см под добре развитата пъпка и я отрежете. По нея не трябва да има дървесина, само в основата й, от вътрешната страна може да остане тънка следа от дървесина върху кората. След това вкарайте калема в надлъжния срез. Може да привържете с изкуствено влакно. При облагородяването на розите не е необходимо превръзката да бъде намазвана с овощарски мехлем. Отстранявайте кореновите издънки на розите в най-млада възраст.
Втората половина на юли е най-доброто време за разделяне и разсаждане на перуниката.
При прецъфтелите декоративни храсти не бива да оставяте никакви семенници, защото те отслабват растенията и с невзрачния си вид загрозяват храста.
Степните и блатни растения изискват много вода през горещия сезон. Поливайте своевременно, защото ако се допусне засушаване на кореновата им система и да поливате няма да възстановите растението.
Луковиците на кокичето, минзухара и синчеца могат да останат по няколко години в земята. След това, чрез образуването на детки, се размножават дотолкова, че образуват плътни цветни туфи. Тогава тези растения са много красиви, затова ги оставете да се развиват необезпокоявани.
Ако имате място за затревяване, може да засеете подходяща смеска и редовно да поливате, за да поникне посева.
Още в началото на месеца извадете луковиците на лалето и ги пригответе за съхранение. След почистване и просушаване съхранете до октомври, когато наново засадете.
През първите дни на месеца засадете ранните сортове хризантеми. Двадесет дни след засаждането ги подхранете с амониева селитра и калиев сулфат.
През този месец гладиолите започват да образуват свойте цветни “хурки”. Наторете ги с амониева селитра 2 г на 10 л вода. Поливайте ги много редовно, за да ви дадат красиви цветове. Естествените условия през юли са благоприятни за разпространение на листните въшки. Срещу всички болести и неприятели на цветята пръскайте непосредствено при появата им с подходящи растително-защитни препарати.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Сложете и дюля в градината

Дюлята е един от най-слабо разпространените овощни видове у нас. Причината се корени в това, че плодовете й имат грубо, тръпчиво и с каменисти образувания месо, поради което рядко се употребяват за ко...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Ако ще присаждате овошки, подгответе се отрано

Може би имате в градината сортове, които не ви харесват - вместо да ги изкоренявате, можете да ги преоблагородите. При наличието на добре развита коренова система за 2-3 години те ще оформят короната ...

Фасулевият зърнояд умира за часове във фризера

През годината фасулевият зърнояд развива 4-5 поколения - едно на полето, останалите по време на съхранението. В долапите и складовете неприятелят намира много благоприятни условия за развитие и нанася...

Начало