Градина » Искате ли да берете суперранни репички

 Искате ли да берете суперранни репички

Това може да постигнете, като ги отгледате под закрилата на полиетиленов тунел. Ще трябва само да използвате благоприятни за работа в двора дни, каквито не са рядкост през втората половина на февруари. Оформете леха с равна повърхност на закътано място в двора. Ширината й от 1 - 1,2 м е удобна за работа, а дължината и е различни, според желаното количество на реколтата.
Маркирайте редовете на леховата повърхност с помощта на маркир през 5 см. Ако нямате маркир, може да използвате ръба на летва или върха на подходяща пръчка. Семената разпръснете по възможност равномерно по очертаните редове. Постарайте се да засеете не повече от 4-5 г семена на квадратен метър. Можете да ги покриете с 1- 1,5 см пласт рохка почва, но за предпочитане е да използвате разложен и пресят оборски тор или торопочвена смеска. След това изградете върху лехата полиетиленовия тунел.
До поникването, което настъпва след 4-6 дни, не се проветрява, но след това се налага всеки ден платното да се повдига повече или по-малко първо от двата края на тунела, а по късно и по дължината му. Целта е да се поддържа температура, не по-висока от 18-20 градуса в слънчеви дни. Поддържайте и умерена влажност на почвата. Важно е да не пропуснете поливането, когато започне образуването на кореноплодите. Само при слабо развитие на растенията в началото, може да подхраните с 20-25 г на квадратен метър амониева селитра
След около 35-45 дни ще можете да извадите първите репички. Добивът от квадратен метър е толкова, колкото да си купите 25-30 връзки от пазара с по 10 стандартни репички във връзка.

Автор: Величка Христова

Представяме Ви:

Топкарамфилът се засява сега

За производство на разсада семената на топкарафила (самакитката, турския карамфил) се засяват на открити лехи в периода юли-август. За 1 кв. метър са необходими 1 г семена. Засяват се по-рядко, по въз...

Ако ширата не ще да закипи

Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментация...

Защо пожълтяват листата на лозата?

Ако жълтеенето започва от най-старите листа, една от причините е недостиг на азот. Пожълтява ли върхът и най-младите листа, това е признак за неинфекциозна хлороза. При по-силно развитие на хлорозата ...

Брашнестата мана по ябълките се лекува и с ножица

Брашнестата мана е много опасна за ябълковите дръвчета. Някои сортове са по-чувствителни, като Джонатан например, други малко по-устойчиви, но общо взето високата въздушна влажтност е като храна за не...

Начало