Градина » Сейте праза направо в лехата

 Сейте праза направо в лехата

Това може да направите през всеки подходящ за работа ден на март до началото на април. Може, разбира се, да отгледате и разсад. Но избирате ли безразсадовия начин, ще спестите разсаждането и тюхкането около прихващането на растенията. Изобщо проблемите ще са по-малко.
Семената засейте на редове на разстояние 20-25 см един от друг. Редовете ще оформите като плитки браздички с върха на триъгълна мотика или друг подходящ инструмент. Постарайте се семената да попаднат по-рядко, за квадратен метър ви трябват 4-6 г. Дълбочината на сеитбата трябва да е 3 см, т.е. толкова дълбоки да са браздичките. После с изровената встрани пръст ще ги покриете. Редовете може да очертаете с върха на пръчка или ръба на летва съвсем плитко. Тогава трябва да покриете семената с около 3 см почва, най-добре торо-почвена смес. Притъпкване с ръчна трамбовка се отразява добре на поникването.
Когато растенията достигнат 10-12 см, проредете ги на разстояние около 15 см едно от друго. Изскубнатите стръкове ще засадите, ако има празни места в редовете. Но може да ви послужат и като разсад за нова площ.

Автор: Димитрина Петрова

Представяме Ви:

Запознайте се със сибирския лук

Рязанецът (Allium schoenoprasum L.) е многогодишно луковично растение, образуващо гъсти туфи от тънки листа и цветоносни стъбла с нежни красиви съцветия. Расте и се развива непрекъснато да късна есен....

Отгледайте си разсад от краставици за оранжерията

Отглеждането на краставици в стоманено-стъклени оранжерии може да се осъществява почти през цялата година. Времето на отглеждане зависи от периода, през който трябва да започне плододаването. Производ...

Как да оформим короната на овошките?

Клонките остават най-здраво прикрепени към ствола и неговия продължител, когато излизат под ъгъл 45 градуса. Ако е по-малък, в мястото на свързването, където се е образувал ъгълът, не се образува дост...

Не забавяйте изваряването на джибрите

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества следствие тяхното ...

Начало