Градина » Ранното зеле отива в лехата

 Ранното зеле отива в лехата

Благоприятните условия за засаждане на ранното зеле на открито настъпват от средата на март. Изберете му защитена от северните ветрове и място в градината. Дълбоко обработена и наторена още през есента, сега я заравнете чрез плитка обработка. След това оформите бразди на разстояние 60-70 см. Те трябва да са ориентирани според наклона така, че да осигуряват добро напояване, но важно е също да са в посока изток - запад. Тогава ще имат северна и южна страна. Растенията засадете в основата на браздите от южната страна, където топлинните условия са по-добри. Засаждайте на дълбочина до първия същински лист, като внимавате да не засипвате растежните връхчета. Подходящо разстояние е 40 см едно от друго в реда. Всяко растение полейте с малко вода, за да уплътните почвата около корените.
Грижа по-нататък ще е да окопаете растенията 3-4 пъти. Първото окопаване е около 10 дни след засаждането, когато кореновата система на растенията е поукрепнала. При тази обработка може да подхраните с умерено количество амониева селитра (100-120 г на 10 кв. метра) ако почвата е сравнително бедна на хранителни вещества. Второто окопаване е 15-20 след първото. И при тази обработка може да се прибегне към подхранване, ако то е пропуснато при предната. По късната употреба на азотни торове е недопустима, тъй като зелките стават рехави, а и натрупват нитрати.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Преборете сушата с подръчни средства

Не всеки има възможност често да посещава своята градина, за да полее насажденията. Но в горещите летни месеци повечето растения се нуждаят от поливане минимум веднъж на 3-4 дни. За да се отглежда р...

Гъстите лехи повече страдат от болести

В справочниците пише: Правилно подреждайте зеленчуковите посеви. Но не е обяснено как се прави това. Много често градинарите се провалят при отглеждането на много зеленчукови култури именно заради пре...

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Избата е добро място за кореноплодите

Ако сте си произвели за лични нужди малко моркови, салатно цвекло, целина, пащарнак или ряпа, несъмнено ще имате желание да ги съхраните за по-дълго време. Може да ви препоръчат да си направите ровник...

Начало