Градина » Резитби за оформяне на асма

 Резитби за оформяне на асма

Дворовете, в които се отглеждат лози, формирани асмовидно, винаги са привличали погледите. Да седнеш лятото пред къщата под асмата – това е истинско удоволствие. Пък и мястото може да се ползва и за отглеждане на други култури. Освен това сортовете при този начин на отглеждане дават и повече грозде. При добри грижи лозите стават мощни, обилно раждат.
След като се засади лозата се реже на чеп с две очи. През първата година не се филизи и не се колтучи. На втората горната пръчка се премахва изцяло, а долната се реже на чеп с две очи. При филизенето се запазват само два по-силни летораста (единият е резервен). Те се привързват на висок кол и се колтучат. На третата година по-слабата пръчка се отстранява, а силната се изрязва на 6-8 очи над височина над конструкцията за асма. Леторастите по стъблото се филизят, а леторастите по хоризонталната част (кордона) се прореждат през един, крайният е продължител. На четвъртата година пръчките по кордона се режат на чепове с по 2 очи, продължителят – на 6 очи. Така се оформя чардакът на асмата. Когато лозите са засадени на по-големи разстояния, може да се формират повече кордони на всяка от тях.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Намерете място и за бровалията

Родът Бровалия (Browallia) включва 6 вида едногодишни растения, които произхождат от Централна и Южна Америка. За отглеждане на открито са подходящи два от тях. И двата вида са много подходящи за офор...

Как да спасим удавеното растение

Заливането на почвата е най-честата причина за гибел на стайните растения. Най-добре е, разбира се, да не допускате това да се случи, но ако се е случило вече, ще ви научим как да го спасите. Спа...

Защо изсъхват листата на доматите?

Бактерийното изсъхване на доматите се дължи на бактерията Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis и напада сортове за средно ранно полско производство. Заразява още и пипера, патладжана и плеве...

Приберете средноранното зеле

Време е да започнете да прибирате средноранното главесто зеле. Огледайте го – ако зелките са се свили и са достатъчно твърди, режете ги. Средноранният зеленчук не е подходящ за съхраняване, защото се ...

Начало