Градина » Кога да бутилираме бялото вино?

 Кога да бутилираме бялото вино?

Съгласно науката бялото вино е готово за бутилиране след около шест месеца, съхранявано в дъбови бъчви. Така то съзрява по-бързо от червеното вино, за което е необходимо най-малко 18-20 месеца.
Бутилирането трябва да става в безветрен и ясен ден. Преди наливането на виното в бутилки, то трябва да се филтрира, с което се отделят всички външни примеси. Пригответе си филтър от ленена или памучна пропусклива материя, като ушивате дълга торба, която се прикрепва към дървена стойка. Торбите могат да бъдат няколко, съединени в горния си край с фуния или съд. Отмерете почти три пъти повече вино, отколкото събира всяка торба. Прибавeте 50-70 г азбест и разбъркайте много добре. Азбестът се използва, за да се затворят отчасти отворите на торбите. Добре разбърканото с азбест вино поставете в резервоара или фуниите, към които са привързани те. Докато се затворят отворите на торбите тече мътно вино, което веднага се връща обратно в резервоара или фунията, за да премине през филтъра. Това продължава, докато започне да тече бистро вино. Когато виното започва да минава мътно и бавно, спираме филтрирането. Торбите се отвързват и се измиват с четка. След това филтрирането започва отново по същия начин. Торбите трябва да бъдат винаги сухи и чисти.
След филтрирането виното се налива в съда за съхранение, докато се пристъпи към бутилиране, за да се намали до минимум съприкосновението с въздуха. Използват се предимно стъклени бутилки. Прецизното измиване на бутилките предварително, е задължително и става с 1 %-ов разтвор от сода, загрята до 55-60°С и неколкократно измиване със студена вода. Корковите тапи се дезинфекцират по същия начин. Затапените с тях бутилки се съхраняват в легнало положение. Помещението, в което се съхраняват бутилираните вина да е с температура до 14°С.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Когато садите дръвчета, използвайте и метъра

Че най-подходящото време за засаждане на овощни дръвчета е есента след листопада, спор няма. Неведнъж е и ставало дума как трябва да се засаждат. Сега само нека напомним, че дупката трябва да направим...

Огненият пригор може да унищожи овошките

Огненият пригор е бактериално заболяване и се разпространява много бързо. Само за една вегетация може да порази 60% от дървото. Възможно е и напълно да го унищожи. За първи път болестта е установена у...

Чимширът - престижно украшение за двор с традиции

Живите огради и оригиналните фигури от красивия храст винаги са на мода При описанието на възрожденските български дворове неизменно се споменават чимшир портите и бухлатите чимшири. Грижливо отглеж...

От какво боледуват ябълките в мазето?

През зимните месеци на масата винаги ни се иска да има плодове, събрали слънчевата енергия от лятото. Ябълките са най-много търсени и използвани от всички. За да ги има, след беритба трябва да се съхр...

Начало