Градина » Бъдете внимателни с присадените дръвчета

 Бъдете внимателни с присадените дръвчета

На първо място, трябва да следите дали се появяват издънки под мястото на присаждане, които бързо и обилно могат да се развият. Те трябва задължително да се премахват, иначе могат да угнетят културния филиз.
Когато едногодишните филизи, които са израснали върху облагородените клонки, се развият и достигнат дължина например 13-15 см, трябва да отслабите или напълно да премахнете връзката (ако клонките са достатъчно дебели и срезовете са сраснали напълно). Мястото на облагородяване трябва да замажете задължително със замазка. Ако закъснеете с отслабването или свалянето на връзката, то бързорястящите филизи не само на дължина, но и на ширина, ще бъдат стегнати от нея и това може да доведе до пречупване или до загиване на присадката. Ако прекаленото стягане вече се е случило, то има един хитър начин да спасите клонката - на мястото, където е връзката, направете един надлъжен разрез в кората с нож на малка дълбочина.
Още една опасност за скоро присадените дървета представлява повишената чупливост, особено в първата половина на лятото. Тогава срастването между двете части не е много силно и за да избегнете неприятности, облагороденият клон трябва да се привърже към друг по-високо разположен или да се направи шина от пръчици.
Често в горещината растежът на облагородената клонка се забавя и затруднява. За да се избегне негативното влияние на слънчевите лъчи и сухия въздух можете да омотаете мястото на присаждане със светла пергаментова хартия.
Понякога, за минимализиране на риска от загуба, на една клонка се поставят няколко калема от един и същи сорт. Често не всички се хващат, но ако това се случи, то най-добре е да изберете най-качествено развиващия се филиз, а останалите да премахнете или да прищипете върховете им на 15-20 см.
На следващата година обикновено през пролетта се съкращават клонките до една трета, за да се формират пълноценна дървесина.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да помислите и за пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Разсадете средно ранния патладжан

От средата на май започва разсаждането на средно ранния патладжан. Кореновата система на патладжана е особено чувствителна към топлинния, водния и хранителния режим на почвата, затова се избират запаз...

Цинията се сади през май

Родът Циния носи името на професора по ботаника G. Zinn (1927- 1959). Видовите от този род произхождат от Северна и Южна Америка. В Европа са пренесени в средата на 18 век. Като декоративно растение...

Познавате ли сините картофи?

Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото п...

Начало