Миниатюрните рози могат да стоят на остъклената лоджия, докато температурите навън не паднат под 5 градуса. Настъпят ли обаче големите студове, трябва да пренесете растението в стаята, да го поставите в полиетиленов пакет, да покриете с вестник и да поставите на най-долната лавица на хладилника. Не е нужно да правите резитба на миниатюрната роза. Можете само да съкратите тези клонки, които ви пречат да приберете растението. След 2-3 седмици прегледайте саксията и почистете тези клонки, които на мястото на срезовете са започнали да се покриват с плесени. Розите трябва да се подсушат при стайна температура за около 2 часа, да се поставят в нов вестник и отново да се приберат в хладилника. При периодични огледи (веднъж на две седмици) и леко овлажняване те могат да престоят в хладилника до пролетта (2 месеца), след което при затопляне на времето, да се извадят. Трябва да се климатизират при стайна температура за около 5-6 дни, след това да се пресадят и да се подрежат.
Ако първоначално зимата е студена и нямата възможност да държите розите на лоджията продължително време, можете да ги поставите на перваза на прозореца под луминисцентна лампа от 40 вата, без да ги обрязвате, поливайте при изсъхване на почвата. Периодично преглеждайте за листни въшки, мийте и опръсквайте. През пролетта процедурата е същата – пресаждане и резитба.
Ако сте си отгледали разсад, трябва да е вече готов, ако не сте – може да си купите. У нас обикновено се използва кореновидната, но за някои любители интерес представлява и листната. Подходящият срок ...
Всяка година дворните градини се пълнят с множество зелени натрапници, които крадат от храната, водата и светлината от културните плевели. В агроаптеките се продават ефикасни препарати за борба с плев...
Пълзящото циганче (Impatiens repens) е многогодишно тревисто растение, родом от тропическите гори на остров Шри Ланка. Този вид се отличава със стелещи се, червеникави, месести филизи, които достигат ...
Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури. Су...