Миниатюрните рози могат да стоят на остъклената лоджия, докато температурите навън не паднат под 5 градуса. Настъпят ли обаче големите студове, трябва да пренесете растението в стаята, да го поставите в полиетиленов пакет, да покриете с вестник и да поставите на най-долната лавица на хладилника. Не е нужно да правите резитба на миниатюрната роза. Можете само да съкратите тези клонки, които ви пречат да приберете растението. След 2-3 седмици прегледайте саксията и почистете тези клонки, които на мястото на срезовете са започнали да се покриват с плесени. Розите трябва да се подсушат при стайна температура за около 2 часа, да се поставят в нов вестник и отново да се приберат в хладилника. При периодични огледи (веднъж на две седмици) и леко овлажняване те могат да престоят в хладилника до пролетта (2 месеца), след което при затопляне на времето, да се извадят. Трябва да се климатизират при стайна температура за около 5-6 дни, след това да се пресадят и да се подрежат.
Ако първоначално зимата е студена и нямата възможност да държите розите на лоджията продължително време, можете да ги поставите на перваза на прозореца под луминисцентна лампа от 40 вата, без да ги обрязвате, поливайте при изсъхване на почвата. Периодично преглеждайте за листни въшки, мийте и опръсквайте. През пролетта процедурата е същата – пресаждане и резитба.
Поне четири седмици трябва да държите цветето на тъмно За коледната звезда (Poinsettia pulcherrima - поанзеция) е писано много. Ние също в началото на годината ви напомнихме, че от януари до март...
Ако са ви подарили коледна звезда или сте украсили по Коледа с нея дома си, опитайте се да съхраните растението и за следващата година. Много от нас поради незнание след приключване на цъфтежа изхвърл...
Каланхоето (Kalanchoe) отдавна е сред любимците в градинката на перваза. Това чудесно растение от семейство Дебелецови (Crassulaceae) произхожда от тропиците на Африка, Азия и остров Мадагаскар и се о...
Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...