Градина » Колцувайте, ако искате по-ранно грозде

 Колцувайте, ако искате по-ранно грозде

Колцуването по лозата е дейност, позната отдавна. То се състои в отнемане на пръстен, широк около 5 мм, от кората на плодната пръчка, зеления летораст или рамото на лозата. С това се спира движението на веществата от листата към корените и те се натрупват в гроздовете и в леторастите над колцуваното място. В следствие на по-доброто хранене зърната стават по-едри и гроздето узрява по-рано.
Колцуването се прави със специален инструмент – колцувач. В извитата си част той има две успоредни пластинки – режеща част. С тях се захваща плодната пръчка, натиска се леко и целият колцувач се завърта около пръчката. Натискът се регулира така, че да се прерязва само кората, която се отделя като пръстен. Дървесината не трябва да се наранява.
Успехът на колцуването зависи от няколко важни условия. Преди всичко то трябва да се извършва навреме – от 7 до 10 дни след прецъфтяването на лозите. Всяко закъснение води до отслабване на ефекта. Колцуването няма да даде резултати, ако се направи при прошарване на гроздето.
При лози с извършена резитба Гюйо колцуването се прилага върху плодната пръчка, като над отреза да останат не повече от 3-4 грозда. С тази дейност се цели да се ускори узряването само на една част от гроздето. Ако пръстенът е изрязан около извивката на плодната пръчка, над него остава почти цялото грозде на лозата и резултатите са незадоволителни.
Не бива всички лози да се колцуват. При слабите то не дава никакъв ефект.
Резултатите ще бъдат още по-добри, когато колцуването се комбинира с прореждане на зърната в гроздовете. Върху едни и същи лози то трябва да се извършва през 1-2 години. Уместно е лозите да се разделят на три части и да се колцуват последователно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Бяло гниене в чесъна

Бялото гниене е често срещано заболяване по чесъна. Болестта започва да се наблюдава на полето и след това при съхранение. На полето се наблюдават отделни растения, които изостават в развитието си и д...

Ниските фасули са подходящи за това време на годината

Ако засеете зелен фасул през юли, ще е готов към средата на септември. Градинарите от райони с по-ранна есен трябва да свършат тая работа в първите дни от месеца, докато там, където есента е продължи...

Какви почви обичат овошките?

Овощните растения виреят добре на почви, чиято реакция рН е в границите от 5,5 до 7,5, като повечето от овощните видове успяват най-добре на почви със слабо кисела реакция (рН 6 до 6,5) и на второ мяс...

Колко дълбоко да обърнем градината

На каква дълбочина трябва да се обработи мястото, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният - за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно ...

Начало