Градина » Погрижете се за почвата около фиданките

 Погрижете се за почвата около фиданките

Грижите за овощните култури продължават и след прибиране на плодовата реколта. Отглеждани в продължение на по-дълъг период от време на едно и също място, овощните видове ежегодно трябва да се подхранват, напояват и да се обработва почвата, с което се поддържа нормалният им растеж и развитие. Плевелите са един от основните фактори, ограничаващи растежа и развитието на дръвчетата. Те ги конкурират по отношение на вода, светлина и хранителни вещества. Затова е от основно значение избора на метод за борба с тях.

Черна угар

Черната угар е основна система за поддържане на почвата. Тя е подходяща за млади овощни градини, създадени без възможност за напояване. При нея почвата целогодишно се поддържа в рохкаво състояние чрез периодични плитки пролетно- летни обработки на дълбочина 7- 10 см и есенна оран в междуредията на дълбочина 14- 16 см веднъж на 3 г. Есенната обработка се прави преди листопада. Така наранените корени могат да зараснат. Есенната оран може да извършите с плуг с обращателна дъска или култиватор. Чрез нея се разрушава почвената кора, като по този начин подобрявате водния и въздушен режим. С есенната оран може да внесете и торовете за подхранване на дърветата.

Затревяване

Културното затревяване (чимо-мулчирна система) е подходяща във влажни райони или на площи с осигурено напояване. При нея цялата площ или междуредия се засяват със смески от многогодишни житни и бобови треви – райграс, тимотейка, ливадна власатка и др. Желателно е да не използвате люцерна и експерзета. Не е желателно да се оставя почвата на естествено затревяване. Ако е осигурено напояване, затревяването може да се извърши още в годината на засаждане на дръвчетата. С цел предотвратяване на конкуренцията между тревите и дърветата е добре създаването на чима да стане през втората и третата година, когато се развие по- дълбока коренова система. Тревата е добре да е окосявате периодично при височина 10- 12 см. Затревяване се извършва само на овощни градини, встъпили в плододаване. Прасковата, кайсията, череша, ягодоплодни и донякъде крушата не понасят затревяване.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е за пролетно торене

Ако сте пропуснали да наторите градината с основната обработка на почвата през есента с фосфорен тор, това може да сторите и през пролетта. У нас са известни два вида минерални фосфорни торове – су...

Използвайте зеления камък и като тор

Зеленият камък е желязосъдържащ тор. Употребява се само на карбонатни почви. Такива са карбонатните черноземи край р. Дунав и Шумен, рендзините в района на Търговище и Преслав, карбонатните и ерозиран...

Сложете бенджаминът върху подложка с камъчета и вода

Фикус Бенджамин е най-често срещаното растение за дома. Може да го видим навсякъде от дома и офиса, до витрините на магазините. Бенджаминът расте подобно на дърво с овални лъскави листа. В нашата стра...

Останат ли зелени листа по овошките, бъдете нащрек

Ако останат зелени листа по овощните ви дръвчета и след листопада, то причините за това могат да бъдат няколко. Обикновено леторастите на добре отгледаните овощни растения израстват до началото на лят...

Начало