Виждали сте тази проява на природата на лозата по вашата асма. Ако сте обърнали внимание, това се случва най-често със сортовете Болгар и Италия, но в хладна и дъждовна пролет страдат и другите сортове. Много е неприятно, защото си е чиста загуба.
Превръщането на ресата в мустаче е една от формите на изресяване. Лозарите го наричат изтачане, а учените са го обяснили съвсем точно. Работата е в това, че както ресата, така и филизчето отначало се развиват за сметка на резервните хранителни вещества и, разбира се, на онези, които корените изсмукват от почвата. Между растежното връхче на филиза и ресата настъпва конкуренция, която печели растежното връхче. Ресата остава незадоволена с хранителни вещества, цветните пъпки не се развива и загиват, а дражчиците се източват в мустачета.
Ако забележите такова нещо, просто трябва да прещипете с пръсти връхчето на филиза, който носи ресата, с 1-2 недоразвити листенца. Така за около 15-20 дни ще насочите хранителните сокове към ресата и тя ще оцелее. Никога не извършвайте тази операция самоцелно, като предпазна мярка. Прищипвайте обаче без да се колебаете, щом забележите първите признаци, а прогнозите сочат все още сравнително ниски температури.
Най-важният и най-често практикуван начин за размножаване на сливовите сортове е присаждането. Чрез него се осъществява възпроизвеждане на качествата и признаците на сорта. Най-използваната подложка е...
В лозарството е общоприето, че степента и характера на повредите по лозата от ниски зимни температури зависят от силата и продължителността на минималните температури, релефа и изложението на терена, ...
По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...
Ако не сте успели по някаква причина да засадите купените луковици на лалета, нарциси и зюмбюли, то не е задължително да ги изхвърляте. Ако обаче не можете и да ги съхраните до пролетта, можете да се ...