Градина » Може ли да се варосват дърветата и през декември?

 Може ли да се варосват дърветата и през декември?

В доста дворове и вилни места досега не са успели да намажат с варов разтвор стволовете и дебелите клони на овошките. Необходимо е това мероприятие да се извършва периодично. Целта е целогодишно тези части да бъдат защитени от измръзване и много неприятели, съкращаващи живота на дърветата.
През зимата при слънчеви дни южната част на ствола и дебелите клони се нагряват сравнително силно. През нощта температурата може да се понижи до минус 15 градуса. В резултат на тези резки промени живата кора на мястото на слънчевото огряване може да загине. Като предпазно средство стволът и дебелите клони трябва да се намажат с гъсто варно мляко, приготвено от 10 кг прясно гасена вар, 5 кг глина и 30 литра вода. Ако са необходими по-малки количества, може да се спазят пропорциите в намалени обеми. Положително влияние срещу неприятелите оказва прибавянето към тази смес и на 20 мл дурсбан 4Е. Короядите, дървесиноядите и други неприятели изгябват да снасят яйцата си на така обработена кора на дърветата. Намазването с варно мляко сега е жизнено важно за прасковите и особено за кайсиевите дървета.
Възможно е тази дейност да се извърши и през януари. Достатъчно е да се избере сравнително топъл ден, без сняг и лед върху дебелите крони и стволове на дърветата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Пазете овошките от огнен пригор

Наши читатели се оплакаха, че по дюлите наблюдават изгорели листа и даже завръзи. По описанието може би става дума за заболяването огнен пригор. Тази опасна болест се проявява напролет по време на ц...

Какви почви обичат овошките?

Овощните растения виреят добре на почви, чиято реакция рН е в границите от 5,5 до 7,5, като повечето от овощните видове успяват най-добре на почви със слабо кисела реакция (рН 6 до 6,5) и на второ мяс...

Хортензията - украшение за градината

Наричат хортензията най-хубавото украшение на градината. Убеждаваме се в това само като погледнем високия кичест храст с огромните - до 30 см, бухнали съцветия. Това е един от най-обилно и най-продъ...

Бяло вино от червено грозде

Приятен нежен, фин и лек вкус, забележителен аромат и красив светло златистожълт цвят със зелен оттенък. Познахте, нали? По това белите вина категорично се отличават от червените. За да се направи оба...

Начало