Градина » Подправки пазят зеленчуците

 Подправки пазят зеленчуците

Освен приятен аромат в манджата, подправките се оказват и добри пазачи в градината. Така намалява необходимостта да се използват химически препарати за растителна защита. Достатъчно е да се засаждат съвместно зеленчуци и подправки. Разбира се, задължително е да се отчита тяхната съвместимост. Едни растения, които са близки съседи, растат добре. Други се чувстват лошо, и тогава смесените насаждения не дават желания ефект.
Някои подправки реагират отрицателно на други растения и затова трябва да се отглеждат самостоятелно. Но много подправки и зеленчуци не само добре понасят съседството си, но и взаимно се стимулират.
Босилекът например съдържа биологически активни вещества – сапонини, които засилват наблизо растящите култури.
Ето няколко примерни схеми за съвместно отглеждане в леха с ширина един метър. Растенията се засаждат по дължината на лехата.

Салата, магданоз и броколи

Магданозът се засява на три реда в ранна пролет, а броколите се засаждат между магданоза на два реда през май. След израстването на зелената маса на магданоза и прореждането й в тези редове се засажда салатата. Редовете с магданоз трябва да са на 45 см един от друг. Последните редове се разполагат на 5 см от края на лехата. Между редовете с броколи трябва да има 60 см. Салатата се засажда на разстояние 30-45 см в ред.

Домати, спанак и чубрица между ягодите

През август се засаждат ягодите на два реда, разстоянието между тях е 50 см. През пролетта на следващата година по средата на лехата се засява копър и в същия ред на разстояние 1 метър един от друг се садят домати. Отляво и отдясно от централния ред са салатата и спанакът – по един ред. По края на лехата се разполагат магданоз и чубрица.

Моркови и риган през ред

Морковите и риганът се засаждат през ред на разстояние 15 см между редовете. Оранжевите кореноплоди много харесват това съседство. Затова може да сложите риган и напречно – в редовете с моркови през метър.

Магданозът гони охлювите

Ягодите се засаждат през август на два реда. А напролет между тях и по краищата на лехата се слага магданоз. Миризливите листа на подправката предпазват ягодите от охлюви. В средния ред магданоз може да се засадят домати на разстояние 1 метър един от друг.

Комбинация с репички

На леха от четири реда, на разстояние 20-25 см един от друг се засажда лук. Луковиците се разполагат през 8-10 см. В тези редици между лука се слагат репички. След това на разстояние 10 см от редовете с лук и репички, редувайки се, се засяват три реда моркови и два реда магданоз. В началото се обира лукът, а после репичките. Останалият магданоз и морковите след това нормално се развиват и към края на вегетационния период дават напълно развити кореноплоди.

Морковената муха бяга от миризмата на лука

В лехата през 8-10 см на редове се подреждат моркови, лук, спанак, лук и салата. В средата на лехата през 0,5-1 метър е мястото на доматите. В началото се обират спанакът, салатата и лукът. След брането на доматите започва бързото формиране на кореноплоди-те на морковите. Всички култури добре съжителстват помежду си, а миризмата на лук ограничава разселването на морковената муха.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Дръвче от контейнер може да садите цяла година

В много страни на света, а вече и у нас, освен традиционното производство на овощни дръвчета в разсадниците, все повече се предлагат облагородени фиданки, отгледани в контейнери и дори с плодове през ...

Богородички от собствен разсад

Богородичките, известни още като астри (callistephus chinensis), са едни от най-популярните едногодишни цветя. Родовото име произхожда от думите калос - хубост, и стефос - венче, което напомня за крас...

Действайте бързо, ако дръвчета са загнили

Дървесинното гниене е сравнително често заболяване по възрастните костилкови дървета. Най-често се нападат сливите, черешата и бадема. Загиват върховете на клоните, листата са по-дребни и жълто-зелени...

Използвайте кокошия тор внимателно

Кокошият тор в сравнение с всички други органични торове от животновъдството е най-богат на хранителни вещества - азот и фосфор. Съдържа 1,2-1,3 % азот и 0,3-0,5 % фосфор (Р205). Това е 3 пъти по-висо...

Начало