Кладардисът (Cladardis elongatulus) e много опасен неприятел по розата. Той нанася щети най-вече на младите растения в новите розови насаждения.
Неприятелят е малко насекомо, което развива едно поколение годишно и зимува като лъжегъсеница в землисто пашкулче плитко в почвата на дълбочина 5-8 см, за разлика от розовия стъблопробивач, който зимува в основата на стъблото, в пашкул, разположен в края на хода. През пролетта лъжегъсениците какавидират и осите летят през април, като началото на летежа е първата десетдневка, а масовия летеж –през втората. Възрастните индивиди са топлолюбиви и летят активно през най-топлите часове на деня. Няколко дни след началото на летежа започва яйцеснасянето. Масовото яйцеснасяне и началото на излюпването на гъсениците съвпада с масовия летеж. Женските снасят яйцата си поединично в основата на листните дръжки. Те правят прорез като джобче и вътре вмъкват по едно яйце. Яйцето е продълговато овално, млечнобяло. Над мястото на яйцеснасяне се образува лека подутина, а впоследствие тъканта около нея придобива тъмнокафяв цвят. Възрастното е светлолюбиво насекомо, поради което снася яйцата си по горния етаж на розовите храсти. Освен това е установено различно предпочитание за яйцеснасяне към отделните сортове. Най-предпочитаните сортове за яйцеснасяне са Теодора и Диамент, където и степента на повредата по летораслите е най-силна. По-слабо се нападат сортът Миниголд. Началото на излюпването на лъжегъсениците е около средата на април.
Борбата срещу този неприятел трябва да се проведе с инсектициди срещу лъжегъсениците в началото на излюпване, преди да са се вгризали в летораслите.
Това от една страна е защото тогава посягаме към зазряващото грозде, а от друга – защото не е водена до момента борба, числеността на неприятеля е голяма, пораженията – също. При системна борба може и...
Причинител на бактериалния рак по малиновите храсти е бактерията Agrobacterium tumefaciens, която живее в почвата. Тя напада всички овощни видове. Малината силно страда от нея. Бактерията прониква в к...
Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...
На местата, където няма опасност от частични измръзвания (у нас те са много рeдки), смокинята се формира като едностъблено дръвче. В повечето случаи се оформя като храст. За целта след засаждането се ...