Наши читатели се оплакаха, че по дюлите наблюдават изгорели листа и даже завръзи. По описанието може би става дума за заболяването огнен пригор.
Тази опасна болест се проявява напролет по време на цъфтежа, през лятото и в началото на есента. Източник на зараза е презимувалата бактерия по ствола и клоните. По ябълката, крушата, малините, ягодите, японската дюля и главно по дюлята се забелязват опожарени листа и леторасти, цветове и завръзи. По тях отначало се явяват воднисти петна, които по-късно покафеняват и почерняват. Скелетните клони бързо съхнат и изглеждат опожарени, защото изсъхналите листа не окапват, както е и при леторастите. Кафяво-черните петна по кората при влажно време се покриват с бактериален извлек. Болестта се пренася при хладно, влажно и дъждовно време от вятъра и дъжда, с въшките и бълхите, с мравките. По време на резитба, при облагородяване с калеми, взети от болни растения, от заразени инструменти също може да плъзне заразата. Вторичната зараза причинява по-големи поражения, понеже съвпада с летните бури, летежа на мигриращи птици и насекоми. Благоприятни условия за развитието на бактерията Erwinia amylovora са температура 18°С и висока влажност. Загива при 40°С и суша.
Как да защитите овошките
Редовно преглеждайте чувствителните култури. Щом забележите опожарени клончета, леторасти, цветове или клони; незабавно изрежете засегнатите растителни части заедно с 10 см от здравата тъкан. Веднага след това напръскайте с 1% бордолезов разтвор цялото растение. Изрязаните клонки и изсъхнали листа изнесете от градината и ги изгорете. Градини с открита зараза на огнен пригор веднага след дъжд да се напръскат изцяло.
Паламидата спада към биологичната група на кореновоиздънковите плевели, които са изключително упорити. Те се размножават както със семена, така и чрез спящи пъпки, които се образуват по корените им. Г...
При живораждащия (многоетажния) лук (Allium cepa var. proliferum) липсва период на покой, а при топъл климат той може да се развива постоянно. До образуване на цветното стъбло многоетажният лук не се ...
По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...
Обикновено, когато въпреки естествената захарност от гроздето, някои винари прибавят допълнително захар, образуваният алкохол спира нормалната ферментация понеже спиртните ферменти не понасят голяма с...