Градина » Пазете овошките от огнен пригор

 Пазете овошките от огнен пригор

Наши читатели се оплакаха, че по дюлите наблюдават изгорели листа и даже завръзи. По описанието може би става дума за заболяването огнен пригор.
Тази опасна болест се проявява напролет по време на цъфтежа, през лятото и в началото на есента. Източник на зараза е презимувалата бактерия по ствола и клоните. По ябълката, крушата, малините, ягодите, японската дюля и главно по дюлята се забелязват опожарени листа и леторасти, цветове и завръзи. По тях отначало се явяват воднисти петна, които по-късно покафеняват и почерняват. Скелетните клони бързо съхнат и изглеждат опожарени, защото изсъхналите листа не окапват, както е и при леторастите. Кафяво-черните петна по кората при влажно време се покриват с бактериален извлек. Болестта се пренася при хладно, влажно и дъждовно време от вятъра и дъжда, с въшките и бълхите, с мравките. По време на резитба, при облагородяване с калеми, взети от болни растения, от заразени инструменти също може да плъзне заразата. Вторичната зараза причинява по-големи поражения, понеже съвпада с летните бури, летежа на мигриращи птици и насекоми. Благоприятни условия за развитието на бактерията Erwinia amylovora са температура 18°С и висока влажност. Загива при 40°С и суша.

Как да защитите овошките

Редовно преглеждайте чувствителните култури. Щом забележите опожарени клончета, леторасти, цветове или клони; незабавно изрежете засегнатите растителни части заедно с 10 см от здравата тъкан. Веднага след това напръскайте с 1% бордолезов разтвор цялото растение. Изрязаните клонки и изсъхнали листа изнесете от градината и ги изгорете. Градини с открита зараза на огнен пригор веднага след дъжд да се напръскат изцяло.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Искате ли да завъдите сусам?

Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури. Су...

Как да оберем облепихата?

С кошници За плодовете можете да използвате кошница, която е предназначена за други ягодоплодни култури с вместимост 2-4 кг. За да не изсипят, на дъното на кошницата постелете полиетилен. Някои г...

Запознайте се с барбадоската череша

Барбадоската череша (Malpighia punicifolia, Malpighia glabra) е известна още и под името ацерола. Тя произхожда от Централна и Южна Америка. Представлява гъст вечнозелен храст или малко дърво с височи...

Сушен магданоз ще имате до март

Листният магданоз се ползва не само като подправка. От него може да си приготвите паниран магданоз, магданозени кюфтета, супа от корените и да ароматизирате с маслото от плодовете му вина, сирена и др...

Начало