Градина » Есенната порция храна за лозите

 Есенната порция храна за лозите

Истина е, че има лози столетници, които никога не са торени и въпреки това раждат, но истина е, че от асмата в двора всяка година берете грозде и изрязвате пръчки. Реколтата и пръчките са изтръгнали от почвата много хранителни вещества, които е добре да й се възстановят.
Лозите в двора се отглеждат най-често в редици като асми или като вертикални и хоризонтални етажни кордони. Това улеснава много есенното торене. Няма да успеете само, ако почвата около тях е покрита с плочки или е излят бетон. Иначе, особено ако и от двете страни почвата може да се обработва, няма да имате проблем.
Сега изкопайте на 50-100 см встрани от лозите канавка, дълбока 30-40 см. Към извадената пръст добавете торовете, като горе-долу гледате да се падне по двадесетина килограма прегорял оборски тор или компост, около 200 г суперфосфат и около 100 г калиев сулфат. С тази смеска запълнете канавката.
Несъмнено при изкопаването на канавката ще сте унищожили доста корени. Не се тревожете – ще израснат нови в обогатената почва.
Такова есенно торене не се прави всяка година а през 4-5, дори и повече. При това следващия път канавката се изкопава от другата страна.
При единични лози също се прави канавка, но във формата на полукръг.

Автор: Тома Христов

Представяме Ви:

Защо пожълтяват листата на цикаса

Цикасът е растение, което прилича на палма, наподобяващо ананас с прорастващо стъбло и розетка от красиви връхни кожести листа. Расте изключително бавно и предпочита непрякото слънце. През лятото е до...

Вече можете да сеете пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Цинията се сади през май

Родът Циния носи името на професора по ботаника G. Zinn (1927- 1959). Видовите от този род произхождат от Северна и Южна Америка. В Европа са пренесени в средата на 18 век. Като декоративно растение...

Как се прави ракия от вкиснало вино

Ако съхранявате вино и през летните месеци, може да усетите в него лека кисела жилка. Условията да започне оцетно-кисела ферментация във виното са няколко. Съхранението му в непълна бъчва създава конт...

Начало