21.10.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  3524  |   0  
Хвойна се размножава през зимата
Размножаване на хвойновите растения чрез резници е най-разпространеният метод, който позволява за кратък срок да получите голямо количество чист сортов посадъчен материал, който е достъпен при наличието на определени навици на всеки градинар.
Към размножаване чрез резници можете да пристъпите след настъпването на студа, когато растенияте вече е почувствало зимата и е готово наново да вегетира. Оптималното време за това е средата-края на декември. Резниците се срязват непосредствено преди засаждането или се съхраняват в продължение на 1-2 седмици във влажен полиетиленов пакет в хладилника. Размерите на резниците на туята, кипариса и хвойната са около 10 см, за дребните ели – около 5 см. Трябва да ги отчупите обезателно с петичка – неголям къс от майчиното клонче. За дребнорастящите стелещи се форми местоположението няма значение, при пирамидалните и колоновидните те се взимат от най-горните издънки на растението, иначе младите растения може да не повторят своите родители. Трябва да зачистите обезателно края на резницата от игличките на 2-3 см, да съкратите петичката, без да наранявате кората, иначе може да загние. Не е лошо да ги пуснете в разтвор на фундазол (1 г на 1 л вода).
Можете да използвате най-различен субстрат. Чистият пясък дава най-лоши резултати. Оптималният вариант е смес на пясък и торф в съотношение 1:2 или чист торф. За посаждането е добре да използвате еднократни пластмасови контейнери от хранителни продукти. От два контейнера се прави един. Дълбоката част идва под субстрата, а другата – за покритие по типа мини-оражерия.
В контейнера трябва да направите дренажни отвори, иначе ще се развива плесен и може да загние подземната част на резницата. Тук главното е повишената влажност на въздуха, която се достига заради затворения контейнер. Слоя на субстрата е 3-5 см или повече в зависимост от обема на съда. Резниците се слагат на дълбочина 2-3 см или повече, прави или наклонени.
Оптималната температура за вкореняване е 10-15 градуса. Затова най-добре е да поставите контейнерите в остъклен балкон, при условие че температурата не пада под 0 градуса. Можете да поливате растенията 1 път на 1-2 седмици, на тях им е достатъчна влагата при пръскането. Един път на седмица за профилактика на резниците пръскайте с пулверизатор с фундазол.
След около месец след засаждането проверете резниците, махнете пожълтелите и тези, които са загубили игличките си. За по-бързото вкореняване на растенията помага осветяването с луминисцентни лампи от разстояние 10-15 см, което удължава светлата част на деня до 16-18 часа. Появяването на млади зелени филизи е верен признак за добро вкореняване, но при елата те се появяват по-рано от корените, затова трябва внимателно да следите състоянието на резниците.
19.12.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020