25.10.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  10036  |   0  
Как се отглежда пампаската трева?
Името пампаска трева носи един от 15-те вида кортадерии. Тя произхожда от степите на Южна Америка в Аржентина, които се наричат пампаси. Събраните в туфа листа достигат внушителни размери до 2 м. Листата са много красиви, сиво-сребристо-зелени, линейни. Ръбовете им са остри, при някои сортове с червеникава ивица - красиви са растенията, след като в началото на есента се появят пухкавите, сребърни метлици на съцветията, подобни на пера, достигащи над 40 см.
Широко разпространен е сортът Сънингдал Силвер, който може да достигне до 3 м височина. Елегантните му метлици са с бял копринен блясък. Някои предпочитат сорта Пумила, който е с по-сбит хабитус и рядко надвишава 1,20 м височина. За да имате красиви растения, трябва да им намерите място, добре огрявано от слънцето. Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, умерено влажна и пропусклва. През зимата не трябва да задържа излишна вода.
Преди зимата, привържете растенията към подпорки, особено ако са на ветровито място. Напролет освободете стъблата от тези предпазни връзки и изрежете всички загинали. Периодично подмладявайте туфите.

Размножаване

Най-често пампаската трева се размножава чрез разделяне на коренищата през пролетта. Ако растенията няма да са единични, най-малкото разстояние, на което трябва да засаждате, е 1,5-2 м. За да се прихванат бързо и безпроблемно, добре уплътнете почвата и полейте изобилно. Веднъж прихванали се, растенията не се нуждаят от поливане, с изключение на периоди на продължително засушаване. Дори обратно, при опасност от застояване на излишна вода дренирайте, като прокопаете подходящи канавки.
26.01.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020