12.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  1154  |   0  
Настанете дамското сърце на балкона
От средата на май до втората половина на юни в градините може да видите ажурно храстче с розови цветове с необичайна форма, напомнящи стилизирано изображение на сърце. За това му сходство растението е наричано дамско сърце, а ботаническото му название е дицентра спектабилис. Още по-оригинално ще бъде обаче, ако накарате нежното дамско сърце да трепне и на балкона ви. За хората, които нямат градини, това е възможност да пренесат по високите етажи едно от най-обичаните цветя в градината. Дамското сърце успешно се отглежда в контейнер или дълбока саксия, поддава се също така и на форсаж.
Дицентрата е твърде невзискателно и студоустойчиво растение, развива се добре на сянка, затова може спокойно да го поставите на по-малко огрята тераса. Дамското сърце предпочита лека, плодородна и умерено влажна почва, като може да расте няколко години на едно и също място, докато се превърне в обилно цъфтящ храст. Необходимо е да го поливате обилно в сухо време и два пъти в годината да го подхранвате с минерални торове през ранна пролет и по време на цъфтежа.

Размножаване

Възрастните храсти се размножават чрез деление през пролетта или есента. Трябва да имате предвид, че корените на дицентрата са много крехки. За да не бъдат счупени, е добре леко да ги подсушите. При разделянето им ги разпределете по 2-3 стръка с коренчета. Може да ги размножите и чрез резници. За съжаление дицентрата има един съществен недостатък - кореновата й система много бързо се разраства и старее. Ежегодното разделяне на корена води до силно израстване и обилен цъфтеж. Ако не разделите корените й повече от две години, те могат да загният и да доведат до загиване на растението.
06.03.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020