Не след дълго ще настъпи времето за присаждане на овощните дръвчета. Дотогава трябва да си осигурите и калеми, от харесалите ви сортове. Не се втурвайте слепешката. Преди всичко уверете се дали наистина дръвчето е от сорта, който искате да притежавате. Ако не си дава сметка за автентичността на сорта, но плодовете му са ви харесали, трябва да се поинтересувате за родовитостта на дръвчето и за здравословното му състояние. Допуснатите слабости при избора проличават късно, когато узреят първите плодове, и тогава преоблагородяването ще е загуба на време.
От избора на овощното клонче за калем, зависи много и успехът при присаждането. За калеми за зимно-пролетно присаждане могат да послужат само едногодишни клончета, които са напълно узрели. Вземат се през периода на естествения покой, който е с различна продължителност при отделните овощни видове, както и по време на принудителния им покой. Това е времето от края на листопада някъде до към края на февруари.
Клончетата за калеми трябва да са едногодишни, добре развити, с дължина не по-малка от 20-30 см и нормална за присаждане дебелина – някъде около 4-6 милиметра. Изрязват се от най-добре огряваната страна на короната. Едногодишни клончета с растежни пъпки са и лакомците, но те не се използват за калеми.
Събраните калеми свързвайте на снопчета по сортове и в такъв вид ги поставяйте за съхранение в леко влажен пясък на студено място. Не разчитайте на паметта си, а към всяко снопче привържете етикет с името на сорта.
Интересът към манетията (Manettia), пристигнала в Европа от далечната Бразилия е голям. Растенията са с тънки, виещи се стъбла, които достигат дължина над 2 м. Те са осеяни с множество сърцевидни лист...
Тайбери Медана е храст от род Рубус, семейство Розоцветни. Това е хибрид между къпина и малина. Създаден е в шотландски научен изследователски институт през 1962 г. Създадени са много хибриди, но най-...
Нетърпеливи, започваме да го очакваме още преди да се е свършило онова, дето е в кацата, и засяваме разсад за ранно зеле. Нормално. Свежият зеленчук си е нещо друго. Само че то ще стане готово за в те...
Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....