Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодовете да се берат в най-подходящото време. Освен това в периода на съзряването ябълките увеличават теглото с 1-2% на денонощие, поради което никак не е желателно да се откъсват преждевременно.
При нормални условия беритбената зрялост настъпва при сортовете Златна пармена и Озарк голд между 25 август и 5 септември, а при Джонатан и Жълт белфльор – между 5 и 15 септември. Английска зелена ренета, Ландсбергска ренета, Канадска ренета и Скринянка стават годни за беритба между 10 и 20 септември. Тетовката, Бернската роза и Циганката се берат в периода 15-25 септември, а Златна превъзходна, Джонаголд, Глостер 69 и Златна дицова ренета – между 21 и 30 септември. След 25-ти започва беритбата на Муцу (Криспи), Мелроуз, Карастоянка, Бял зимен калвил и Айвания и продължава през октомври.
Освен приятен аромат в манджата, подправките се оказват и добри пазачи в градината. Така намалява необходимостта да се използват химически препарати за растителна защита. Достатъчно е да се засаждат с...
В широката практика овощните дръвчета и храсти се размножават чрез вкореняване на отделни части от тях или чрез присаждане на части от едно растение върху друго. Това е така нареченото вегетативно ра...
Чаенохибридните сортове започват да цъфтят още от май. През юни и юли е масовият цъфтеж на почти всички сортове. Тъй като цветовете се образуват на клонки от първи, втори и трети разред, то цъфтежът и...
Рано през пролетта, преди вегетацията на овощните дръвчета и след обработката на почвата в градината за провеждането на борбата срещу едногодишните и многогодишните житни и широколистни плевели може ...