През втората половина на зимата настъпва времето за присаждане на калеми по различни начини. Изборът им зависи от срока и преди всичко от състоянието на подложката. Ако тя е дебела колкото калема, по това време се прибягва към копулацията, ако е диаметърът й е 4-5 см, предпочитанията са „кози крак” или в разцеп. Но ако е малко по-дебела, най много до около два пъти, приемливият начин е на „седло”. Това е и начинът, който и вие трябва да изберете, когато ще присаждате калеми на толкова дебели подложки.. Никак не е трудно.
Срязвате напречно подложката. Откъм страната, където кората е най-гладка, правите продълговат отрез, който засяга и дървесината. Съобразявате той да не е по-широк от дебелината на калема. Него също режете косо, но така че чрез плитък напречен срез да оформите седло. Дължината на отреза на калема трябва да е колкото дължината на отреза на подложката. Така подготвен го поставяте върху изрезката на подложката. Внимавате поне от едната страна вътрешната част на кората му (където е камбият) да покрива вътрешната част на кората на подложката. Най-добре е ако постигнете пълно покритие. Привързвате и замазвате с овощарска замазка.
По този начин може да облагородите млади семеначета, може да присадите и друг сорт в короната на по-възрастни дръвчета. Както се вижда, присаждането на „седло” никак не е трудно, но не започвайте веднага. За да го усвоите, опитайте няколко пъти на непотребни клонки.
Това е почти непознат начин на облагородяване сред любителите овощари. Най-популярен е начинът на калем под кора. Използва се през април, когато сокодвижението е започнало, но калемите са запазени на ...
От началото до средата на август се засяват салати и спанак за есенно производство. Най-често у нас спанакът се отглежда като есенно-зимна култура – рано през есента, в началото на септември или още п...
От всички дървесни видове орехът прави най-дебелата сянка, под която дори човек трудно устоява невредим. За щастие неговите листа се появяват по-късно и някои от рано цъфтящите видове през пролетта, к...
Топлолюбивият зеленчук най-добре се развива и расте при 22-28 градуса. Ако температурата е под 15°С, цветовете и завръзите окапват. При силно захлаждане се появява антоцианово оцветяване на всички зел...