26.11.2020 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2806  |   0  
Как се отглежда офика от семена
През есента скромната офика изглежда като красиво бижу и често погрешно е наричана “калина”. С блестящите коралови или жълти гроздове, каквито са плодовете й, ние можем да си наберем и засеем, за да я имаме като украшение в градината.

През есента или пролетта

Плодовете на офиката се събират през ноември. Те се разтриват добре, за да се изчистят от месестата им обвивка. Засяват се в лехи с бразди. Покриват се с почва, на три пъти по-дебел слой от големината на семената.
За да се предпазят от много ниските зимни температури е добре да се покриват с подръчни материали и клонки.
Ако количеството на получените семена е малко, могат да се засеят в сандъчета с много лека почва, в състава на която да има и пясък.
Можете да засеете семената на офиката и през пролетта. Тогава те ще поникнат за няколко седмици и няма да имат нужда от покритие.

Школуването

Когато навършат две години са готови младите фиданки да бъдат школувани. Те се изваждат от лехата и се засаждат на новите си места на по-големи разстояния едно от друго – от 0,50 м до 1 м. Грижите за младите растения продължават. Те се окопават редовно, а при засушаване, се поливат. Най-подходящ сезон за новото засаждане е есента. Възможно е и напролет, но преди разлистването и новата вегетация.
Полагат се грижи и за здравето на офиката. Често тя страда от ръжда на листата.
25.02.2014 г. / Радка Лазарова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020