Градина » Садете дръвчетата наесен, за да са здрави

 Садете дръвчетата наесен, за да са здрави

Настъпва най-благоприятният срок за засаждане на овощните дръвчета. Това е времето след листопада, докато температурите паднат под нулата, фиданки може да се засаждат и през пролетта, но да е преди набъбването на пъпките. Есенното засаждане обаче има редица предимства. Срокът е по-продължителен, а условията - по-благоприятни. Наранените корени през есента зарастват по-лесно и се формират нови. В края на зимата корените започват интензивно да се развиват, преди да са набъбнали пъпките.
Задължително е есенното засаждане на рано развиващите се бадеми, кайсии, праскови и джанки. При тях често пъпките набъбват, преди да са настъпили благоприятни условия за засаждане през пролетта и поради това масово загиват новозасадените.

В малките градини ямките са по-големи

В маломерните градини, където не е възможно да се извърши предпосадъчно основно торене и риголване на почвата, трябва да се изкопаят по-големи ямки - 80-100 см широки и 60-70 см дълбоки. Горният почвен слой (25-30 см) се смесва с 10-15 кг добре угнил оборски тор, 200-300 г суперфосфат и 100-150 г калиев тор или кофа дървесна пепел. Ако използвате комбиниран изкуствен тор, от него се поставете по около 300 г в посадъчна ямка.
Част от тази почвено-торова смес се сипва на дъното, леко се притъпква и оформя като широка пирамида.
Присадените на семенна подложка дръвчета се засаждат на дълбочина, на която са били в разсадника (2-3 см над кореновата шийка). Присадените на вегетативни (кло-нови) подложки, каквито са основно при ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, се засаждат по-дълбоко - до мястото на присадката.

Два дена корените да са във вода

Преди засаждане дръвчетата се преглеждат внимателно, повредените, изсъхналите и болните се изхвърлят. Изсъхналите и счупените корени се изрязват до здраво. Добре е преди засаждането корените да се потопят в рядка каша, приготвена от 3 части почва и 1 част пресен говежди тор. Това помага по-бързо да зараснат раните по корените и почвата по-добре да прилепне към тях. Обикновено, докато бъдат пренесени фиданките, корените засъхват и е желателно преди засаждането да се потопят за 1-2 денонощия във вода, за предпочитане е да бъде течаща.
При самото засаждане корените се засипват с тънък слой чиста почва, а след това с остатъка от почвено-торовата смес. Целта е върху корените да не попадне чиста тор. След като се покрият, добре се притъпква - започва се от периферията към центъра.
Ямката се запълва с чиста почва и отново се притъпква. Последният слой почва се оставя рохкава. Накрая около дръвчето се оформя чаша, която се покрива със сламест оборски тор и се полива с 1-2 кофи вода.
В районите, където има по-силни ветрове, се поставят колчета, към които се привързват дръвчетата. Те се забиват преди засипването на корените, за да не се получи нараняване.

Автор: проф.Цоло Михайлов

Представяме Ви:

Златни минипортокали в саксии

Посетителите на хипермаркетите у нас често се удивляват на предлаганите плодове от екзотичната флора, каквито са и плодовете на кумквата, наричан още "златен портокал". Родината на кумкват...

Домати вместо препарати

Ако не желаете да използвате отровните препарати за борба с някои неприятели на растенията, може да ги заместите със зелената маса на доматите. С нея може да унищожите зелевите бълхи, гъсениците на зе...

Ягодов разсад за собствени нужди

Ако ягодовото ви насаждение вече застарява, добре ще е да го подновите. Това ще направите наесен. Хубаво ще е тогава да имате обезвирусен разсад, произведен в специализиран разсадник, но ако нямата та...

Нахранете ягодите след беритбата

Къде по-рано, къде по късно, но към края на юни почти навсякъде у нас беритбата на ягодите приключва. Мнозина любители ги изоставят и започват усърдно да се грижат за тях едва на следващата пролет. ...

Начало